Stuur overbodig? Deze auto bestuur je grotendeels met je hersenen

Wetenschappers in China zijn er in geslaagd om een auto te ontwikkelen die grotendeels bestuurd kan worden door je hersenen. Hoewel de achterliggende techniek niet nieuw is, brengt dit team van wetenschappers wel voor het eerst deze combinatie van technologieën in de praktijk.

Eerder kondigde autofabrikant McLaren een F1 concept car aan die ook gebruikmaakte van hersengolven om bepaalde gedeeltes van de auto aan te drijven. De McLaren MP4-X ziet er uit als een machine uit de toekomst, terwijl de technologie van de Chinese wetenschappers in een normale SUV werkt.

Het team van de Nankai University heeft het voor elkaar gekregen dat de auto vooruit en achteruit kan rijden en daarnaast kan de chauffeur de auto ver-/ontgrendelen zonder de bolide aan te raken. Tegenover Reuters laten de wetenschappers weten dat ze met een EEG-scan relevante signalen omzetten in commando’s voor de auto. Dat betekent dat chauffeurs wel een soort van headset moeten dragen.

Het team onderstreept de gedachte dat deze technologie ontwikkeld is om het voor mensen makkelijker te maken. Zo zien ze er bijvoorbeeld baat in om deze technologie te combineren met die van Google. Zo krijg je een zelfrijdende auto waar mensen snel bij in kunnen grijpen.

Researcher Zhang Zhao wearing a brain signal-reading equipment poses with a vehicle which can be controlled with his brain wave, during a demonstration at Nankai University in Tianjin, China, November 17, 2015. REUTERS/Kim Kyung

Zhang Zhao, één van de onderzoekers, laat weten hoe het proces precies werkt:

De EEG-signalen van de proefpersoon worden opgepakt door speciale uitrusting en draadloos naar een computer verstuurd. De computer analyseert de signalen om menselijke intenties te ontdekken. Dan vertaalt hij ze in commando’s voor de auto. De kern van het proces is om de EEG-signalen te vertalen, dat wordt door de computer gedaan.