Deze SwagBot kan de herdershond gaan vervangen

Niet alleen mensen, ook dieren moeten gaan vrezen voor hun baan. Onderzoekers van de Universiteit van Sydney hebben namelijk een robot ontwikkeld die dient als herdershond. De SwagBot kan zich over natuurlijk landschap voortbewegen, een kar trekken en dus ook een kudde dieren verdrijven.

De universiteit werkt al langer aan robots die koeien kunnen drijven, maar de SwagBot is nu de wei in getrokken om op verschillende onderdelen getest te worden. In de onderstaande video is te zien hoe de robot geschikt is gemaakt om door het leefgebied van de koeien te rijden. Zelfs een plas water is geen obstakel voor het apparaat.

Het is het nieuwste voorbeeld waaruit blijkt dat zelfs een van de oudste beroepen ter wereld niet ontkomt aan robotica. Het uiteindelijke doel is dat er op een boerderij zelfs (bijna) geen mens meer aan te pas komt. Ook de Universiteit van Sydney gaat verder met het onderzoek naar robotisering op de boerderij. De robots moeten bijvoorbeeld nog beter worden in het werken met planten en dieren voordat ze echt aan het werk kunnen.