Download nu gratis op je iPad: Met Swift Playgrounds leer je programmeren

Swift Playgrounds

Tijdens de WWDC in juni kondigde Apple niet alleen nieuwe versies aan van zijn besturingssystemen, zoals iOS en macOS. Het techbedrijf toonde ook een iPad-app waarmee het kinderen wil leren programmeren: Swift Playgrounds. Helaas was deze app nog niet direct te downloaden, maar inmiddels staat hij in de App Store. Iedereen met een iPad kan Swift Playgrounds downloaden, gratis.

Met de app leer je Apple’s eigen programmeertaal Swift, die bedoeld is om apps mee te bouwen. Het begint met ‘Fundamentals of Swift’ waarin je wezentjes door een 3D-wereld moet zien te lezen via code. Je type de code aan de linkerkant van je scherm en voert hem rechts uit om te zien wat er gebeurt.

Via simpele opdrachten leer je zo stap voor stap programmeren en krijg je een heel duidelijk gevoel bij wat de code doet. Je leert onder meer wat functies zijn en hoe paramaters, variabelen en operatoren werken. Ook het opsporen en oplossen van bugs is onderdeel van de basiskennis die je leert. En dat is de praktijk natuurlijk erg handig als je echt een app wilt gaan bouwen!

Swift Playgrounds downloaden

Templates en toetsenbord

Na het afronden van ‘Fundamentals of Swift’ kun je verder met geavanceerdere uitdagingen. Er zitten er nu een paar in de app, maar volgens Apple komen er in de toekomst nog veel meer bij. Daarnaast bevat Swift Playgrounds templates om bijvoorbeeld aan de gang te gaan met Multi‑Touch-interactie, de versnellingsmeter en de gyroscoop. De code die je hebt gemaakt kun je vervolgens delen met vrienden via iMessage, mail of Airdrop.

Apple heeft ook heel veel aandacht besteedt aan hoe je de code invoert op de iPad. Typen op de iPad is niet ideaal en daarom is er een speciaal QuickType toetsenbord. Hierbij krijg je suggesties voor commando’s die je misschien nodig hebt en kun je makkelijker tekens invoeren (zoals haakjes en dubbele punten), zonder te hoeven wisselen van toetsenbord.

Via een speciaal menu kun je veelgebruikte functies met één klik invoegen. Verder kun je heel makkelijk de opening en sluiting van een statement verplaatsen om extra code op te nemen of juist weg te laten.

Swift Playgrounds

Swift Playgrounds

Swift Playgrounds

Swift Playgrounds downloaden

Swift Playgrounds downloaden doe je in de App Store op je iPad. De app is gratis.