T-Mobile biedt als eerste operator in Nederland vanaf eind mei een landelijke dekking voor het Internet of Things-netwerk op basis van NB-IoT technologie. Dat is één van de standaarden voor IoT-netwerken, die als grote voordeel heeft dat hij door dezelfde organisatie als 4G is gestandaardiseerd.
Het aantal apparaten dat wereldwijd aangesloten is op het Internet of Things groeit de laatste jaren enorm en zal de komende jaren bijna exponentieel toenemen. Het afgelopen jaar waren dat 6,5 miljard apparaten en tot 2020 groeit dat al naar 50 miljard.
De verbinding met het internet speelt daarbij logischerwijs een belangrijke rol, zodat bedrijven zeker zijn dat hun apparaten daadwerkelijk met het internet verbonden zijn. T-Mobile heeft het beste mobiele netwerk van Nederland en gebruikt dat binnenkort ook voor IoT.
Efficiënte technologie
De provider activeert de komende weken daarvoor hun NB-IoT-netwerk in Nederland. NB-IoT is volgens het bedrijf een efficiënte technologie die weinig energie verbruikt. De kosten van de hardware en het stroomverbruik zijn laag en de kracht van signaal zou tien keer zo sterk zijn als we gewend zijn van GSM.
Doordat het netwerk een landelijke dekking heeft en is ontwikkeld om verbinding te maken op moeilijke plekken kan het ingezet worden bij slimme sensoren die de omgeving waarnemen, bijvoorbeeld voor dijkbewaking of bij gladheid. Zo kan er op tijd actie ondernomen worden op specifieke plekken.
“Veel ontwikkelaars, startups en grote bedrijven hebben zich gemeld om hun producten te verbinden door middel van NB-IoT”, zegt Michiel Huisken, de verantwoordelijke voor IoT bij T-Mobile. Volgens is dit waar innovators in ons land op zaten te wachten.