T-Mobile geeft hobbyisten toegang tot Internet of Things-netwerk

De drie grootse Nederlandse telecomproviders hebben inmiddels hun eigen Internet of Things-netwerk. KPN heeft al een landelijk dekkend LoRa-netwerk, terwijl Vodafone en T-Mobile druk bezig zijn met het uitrollen van een zogenaamd NarrowBand-IoT-netwerk. Verschillende technische standaarden die voor een consument eigenlijk niet boeiend zijn, want je kunt geen abonnement nemen op zo’n netwerk.

De verschillende IoT-netwerken zijn puur bedoeld voor de zakelijke markt. Bedrijven sluiten een deal met een provider om het netwerk te gebruiken om bijvoorbeeld data van sensoren door te versturen. ProRail test dat bijvoorbeeld op dit moment op het spoor rond Utrecht Centraal. En Dixi gebruikt het voor mobiele toiletten om te weten waar deze zich precies bevinden.

Als consument zul je in de toekomst wel indirect toegang krijgen tot IoT-netwerken. Bijvoorbeeld als je een slim fietsslot koopt dat zijn locatie doorstuurt voor het geval je fiets wordt gejat. De fabrikant is dan klant bij KPN of T-Mobile, terwijl jij klant bent bij de fabrikant van het slot.

SODAQ

T-Mobile gaat echter hobbyisten direct toegang geven tot zijn NarrowBand-IoT-netwerk. Als je via een crowdfundingproject in het ontwikkelbord van SODAQ investeert, krijg je daar als Nederlander een jaar lang toegang tot het speciale Internet of Things-netwerk van de provider bij.

SODAQ NB-IoT Shield

SODAQ heeft het benodigde doel van zijn Kickstarter-campagne al gehaald, maar iedereen kan tot begin april nog investeren in het project. Voor 45 dollar (ruim 40 euro) krijg je deze zomer een NB-IoT Shield. Deze communicatiemodule plaats je op een Arduino Board en daarmee bouw je vervolgens je eigen IoT-applicatie. Wel iets voor echte hobbyisten, die niet terugdeinzen voor het nodige programmeerwerk dus.

Wat het hele project extra bijzonder maakt is dat eigenaars van de SODAQ NB-IoT Shield nog eerder toegang krijgen tot het IoT-netwerk dan zakelijke klanten van T-Mobile. Op dit moment worden er namelijk enkel nog testprojecten gedaan met het netwerk.