Singles opgelet: taalfouten in je datingprofiel maken je minder aantrekkelijk

datingprofiel

Ben je single en ready to mingle en heb je dus al aardig wat aandacht in je datingprofiel gestoken? Goede foto’s zijn natuurlijk belangrijk, maar misschien is het nog wel belangrijker om je bio nog eens extra door te lezen en te controleren op taalfouten. Uit onderzoek van Universiteit Tilburg blijkt namelijk dat typo’s en andere taalfouten je minder aantrekkelijk maken.

Taalfouten

Aan RTL Nieuws legt promovenda Tess van der Zanden uit hoe dat precies zit. “Er is weinig informatie beschikbaar in iemands profiel, vaak alleen wat foto’s en een paar zinnen. Op basis daarvan moet je bepalen of je iemand wel of niet aantrekkelijk vindt. Alles ligt dus onder een vergrootglas.”

Je zou denken dat singles zich hiervan bewust zijn en daarom extra hun best doen op die paar zinnen. Maar toch zijn er behoorlijk wat taalfouten te vinden op datingapps. Vooral dt-fouten komen veel voor, maar ook de gebruikelijke typefouten zijn nog net iets te vaak te zien in datingprofielen.

Onderzoek

Voor het onderzoek liet Van der Zanden maar liefst 12.000 datingprofielen van verschillende apps en websites vergelijken. Vrijgezellen werden gevraagd hun indrukken van deze profielen te delen. Hiervoor kregen de deelnemers zowel echte, als neppe profielen te zien. Een deel hiervan was mét spelfouten, het andere deel niet.

Gevolg van de taalfouten

Hoewel de fouten niet door álle vrijgezellen opvielen, werden deze er toch uitgepikt door twee derde van de deelnemers. En wanneer dit wél het geval was, dan was het gevolg groot. Het blijkt dat grammaticale onjuistheden of taalfouten een negatief effect hebben op hoe men denkt over de aantrekkelijkheid en het karakter van iemand.

Er werd overigens ook gekeken naar hóe de deelnemers het profiel bekeken. Vrijwel iedereen bekeek eerst de foto, en daarna de tekst. Maar de aandacht bleef toch langer hangen op de tekst. Hoe aantrekkelijk degene op de foto was, had geen invloed op het wel of niet spotten van de taalfouten.

Slordig

Typefouten werden door de deelnemers geassocieerd met slordigheid en grammaticale fouten zorgen ervoor dat iemand minder intelligent overkomt. Het gevolg: deelnemers dachten negatiever over iemands persoonlijkheid door de taalfouten in het datingprofiel.

Ben je van plan om een datingprofiel aan te maken, of staat die van jou al online? Geef dan nog maar eens wat extra aandacht aan de tekst die erbij staat, want het zou zomaar kunnen dat je daardoor wat meer likes binnenhaalt.

Beeld:  Mr.Whiskey / Shutterstock.com