Het probleem van het gebrek aan vrouwen in de techindustrie wordt alleen maar groter

Het gebrek aan vrouwen in de techindustrie is de afgelopen jaren een belangrijk onderwerp van gesprek geworden. Bedrijven zijn transparanter geworden en delen cijfers en zeggen daadwerkelijk moeite te doen om dit te veranderen. Daarvoor hebben veel van de grotere techbedrijven een topman of -vrouw die verantwoordelijk is voor de diversiteit binnen het bedrijf.

Toch is er op sommige vlakken maar weinig verbetering te zien. Volgens het rapport Silicon Valley Bank’s 2017 Startup Outlook is het aantal Amerikaanse startups dat geen vrouwen in de top heeft gestegen van 46 naar 54 procent. Meer dan de helft van de bedrijfjes in Silicon Valley heeft dus geen topvrouw.

De besturen van deze bedrijven staan er nog veel slechter verder, ontdekte Business Insider in hetzelfde rapport. 7 op de 10 bedrijven heeft geen enkele vrouw in het bestuur. Ook daar is het afgelopen jaar een stijging te zien in plaats van een daling.

startup outlook

Actie

Het bevestigt maar weer eens dat het aankaarten van het gebrek aan vrouwen niet genoeg is en dat er ook daadwerkelijk actie moet worden ondernemen. Op dit moment gebeurt dat niet of in ieder geval niet op de goede manier.

Het is ook een complex probleem, maar zoals Tracy Chou, één van de voorvechters van vrouwen in de techindustrie, het zegt: “Het begint met de goede mindset bij bedrijven: ze moeten gaan zien dat diversiteit een strategisch voordeel is.”

Techbedrijven en zeker ook startups zijn onwijs goed in problemen signaleren en deze oplossen. Dat zouden ze dus ook met dit probleem moeten gaan doen.