Techno-Textiel: slimme t-shirts en sokken zijn het startsignaal voor volgende generatie wearables

Hartstikke leuk natuurlijk, zo’n Fitbit of FuelBand. En met je slimme horloge of kekke bril kom je ook heel technologisch verantwoord over. Maar de volgende generatie draagbare technologie doet de koosnaam “wearables” volledig recht: slimme t-shirts en sokken vol sensoren.

Nu de markt voor activity trackers echt massa begint te bereiken en Samsung op het punt staat om een nieuwe golf van smartwatches te laten ontketenen, is het goed om wat verder vooruit te kijken. Want al met al zijn deze technische vernuften nog allemaal tamelijk aanwezig, terwijl we juist de trend zien om techniek meer menselijk en ambient te maken.

Twee typische voorbeelden vinden we in de ‘underground’ van de Quantified Self movement, waarbij zelfkennis door persoonlijke metingen de kern zijn. Zowel de Hexoskin t-shirts als de Sensoria sokken zijn voorbeelden van de ultieme wearables: sensoren verpakt in onze kleding.

Het Hexoskin t-shirt is een alles-in-één tracker voor de fanatieke sporter. Het shirt, wat middels Bluetooth met je smartphone kan communiceren, meet niet alleen je hartslag maar analyseert ook je algehele prestaties. Door het patroon van je hartslag te analyseren en dit te combineren met metingen van je ademhalingspatroon en long inhoud kan het shirt je ook vertellen hoe je prestaties verbeteren.

Hexoskin is the only product that can give you data about your breathing volume during sports performance without wearing a mask. – Jean-François Roy, CTO van HexoSkin

http://www.youtube.com/watch?v=RCK-vLB_9UY

Wie dan vervolgens zijn conditie op peil heeft, zal wat verder de diepte in willen met het analyseren van je bewegingspatroon. En daar komt de Sensoria sok bij kijken. De slimme sok telt niet alleen je stappen, maar analyseert ook de druk die je uitoefent op je voeten en brengt zo in kaart hoe intensief je beweegt.

Daarnaast meet de sok je kadans en brengt het daarmee ook potentiele blessures in kaart. De bijbehorende app vertelt je vervolgens wat er moet gebeuren om binnen je ideale looppatroon te blijven.

In the near future most pieces of clothing will come with embedded microelectronics and sensors. Our vision is that “The Garment is the Computer.”

Het Hexoskin t-shirt komt op $175 maar moet eigenlijk in combinatie met een complete kit gebruikt worden, waardoor de aanschafprijs op een belachelijk pittige $745 komt.

Sensoria wist vorige week met veel succes hun crowdfunding-campagne af te sluiten en zal in maart volgend jaar met de eerste modellen op de markt komen. De verwachte prijs is nu $119, maar wie weet hoe effectiever (en goedkoper) de tech nog kan worden in die tijd.