Telefoongesprekken WhatsApp misbruikt om spyware te installeren op smartphones

alternatieven voor WhatsApp

Telefoongesprekken via WhatsApp waren enige tijd gevaarlijker dan je misschien zou denken. Door een fout in de chat-app was het namelijk mogelijk om via zo’n telefoontje spyware te installeren op smartphones van zowel Apple als Android-fabrikanten. Dat meldt de Financial Times.

Specifiek gaat het hier om spyware van een bedrijf uit Israël genaamd NSO Group. De spyware kon zelfs verstuurd worden als je je telefoon niet opnam, en de telefoontjes zelf verdwenen vaak uit de gespreksgeschiedenis. WhatsApp, dochterbedrijf van Facebook, ontdekte het probleem begin mei.

Afgelopen vrijdag werkten ontwikkelaars van het bedrijf al druk aan een oplossing, die op die dag naar hun eigen servers werd uitgerold. Gisteren volgde een update voor gebruikers van de app die het probleem oplost. Maar afgelopen zondag bleek een Britse mensenrechtenadvocaat nog het doelwit.

Die advocaat, die anoniem wil blijven, hielp in het verleden een groep Mexicaanse journalisten en critici op de overheid, evenals een dissident uit Saudi-Arabië die in Canada woont, om de NSO Group in Israël aan te klagen. De mensen claimden dat het bedrijf medeverantwoordelijk is voor misbruik van zijn software door zijn klanten.

Onbekend aantal slachtoffers

Hoeveel slachtoffers er precies zijn, is niet bekendgemaakt. Een ingewijde stelt tegenover de Financial Times dat WhatsApp nog in een te vroeg stadium van zijn eigen onderzoek zit om in te schatten hoeveel telefoons op deze manier werden aangevallen.

Het probleem is vorige week aangekaart bij het Amerikaanse ministerie van Justitie, stelt een andere ingewijde. Een woordvoerder van het ministerie wilde niet reageren. WhatsApp zelf zegt dat de aanval “alle kenmerken heeft van een privaat bedrijf dat met overheden werkt om spyware te leveren dat de functies van mobiele besturingssystemen overneemt.”

Alle gebruikers worden aangeraden om de laatste versie van de app te installeren.

NSO Group

De NSO Group zelf zegt klanten goed door te lichten en iedere vorm van misbruik te onderzoeken. De WhatsApp-aanvallen worden ook onderzocht, aldus het bedrijf.