Tennisster Naomi Osaka (23) trekt zich terug uit belangrijk tennistoernooi

naomi osaka

Het is een droom voor de meeste tennissers: meedoen aan een van de belangrijkste tennistoernooien van de wereld. We hebben het hier over Roland Garros. Toch besloot de 23-jarige tennisster Naomi Osaka om zich terug te trekken. En dat heeft alles te maken met haar mentale gezondheid.

Eerder deze week liet Osaka weten dat ze tijdens het toernooi niet met de pers wilde praten. Dat zorgde voor een hoop ophef én een boete van ruim 12.000 euro.

Naomi Osaka

Ze is pas 23 jaar oud, maar draagt de titel van nummer twee tennisser van de wereld. De Japanse, die opgroeide in Amerika, besloot afgelopen donderdag om de verplichte persconferenties na de wedstrijden op Roland Garros te boycotten. Ook al wist ze van te voren dat dit haar een flinke boete op zou leveren. Ze had gehoopt dat de organisatie zou besluiten om dat geld aan een goed doel te schenken.

Mentale gezondheid

De reden dat ze besloot om niet met de pers te praten, had alles te maken met haar mentale gezondheid. Via sociale media vraagt ze aandacht voor de mentale gezondheid van atleten. “Ik heb genoeg filmpjes gezien van spelers die na een nederlaag in de perskamer instorten. Ik heb het gevoel dat de hele situatie ervoor zorgt dat iemand die al ‘down’ is, nog verder naar beneden wordt getrapt”, vertelt ze. Volgens haar zorgen de vragen van de pers ervoor dat atleten aan zichzelf gaan twijfelen.

Door de pers te boycotten ontstond een hoop ophef, wat de tennisster deed besluiten om zich helemaal terug te trekken uit het toernooi. “Ik denk dat het voor het toernooi, de andere speles en mijn eigen welzijn nu het beste is om me terug te trekken”, schrijft ze op social media. “Zo kan iedereen zich focussen op het tennis.” Ze geeft wel toe dat de timing hiervan niet perfect is, maar ze heeft nu tijd voor zichzelf nodig en zal even wegblijven van de tennisbaan.

Depressie

In haar social media post schrijft ze eerlijk en open over haar mentale gezondheid. Zo stelt ze dat ze sinds US Open in 2018 te maken had met lange periodes van depressies en dat het moeilijk was om hiermee te dealen. “Iedereen die mij kent, weet dat ik introvert ben en iedereen die me op toernooien heeft gezien, weet dat ik vaak koptelefoons draag. Het helpt me met mijn sociale angsten.” Dat was dan ook precies de reden waarom ze de persconferenties wilde vermijden.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 大坂なおみ (@naomiosaka)

Inmiddels kan Osaka op veel support rekenen. Zo liet Serena Williams weten haar graag een knuffel te geven:

Beeld: Rena Schild / Shutterstock.com