Cybercrimininaliteit groeit hard de laatste jaren. Niet alleen spam, phishing of hacken is een probleem, maar ook het seksueel uitbuiten van zeer jongere kinderen gebeurt steeds meer online en via webcams. Terre des Hommes deed onderzoek naar dit fenomeen met behulp van een virtueel meisje.
Terre des Hommes maakte gister bekend meer dan duizend pedofielen te hebben geïdentificeerd in dit project. Ze deden dit aan de hand van een computermodel van een tienjarig Filipijns meisje. Het meisje genaamd Sweetie werd online gestuurd en werd direct overweldigd met allerlei berichten.
Sweetie is een virtueel meisje wat niet van een echt meisje te onderscheiden is. Haar bewegingen, gezichtsuitdrukkingen en wat ze zegt zijn gebaseerd op bewegingen en uitdrukkingen van echte personen. Een team kon via de computer alle bewegingen van Sweetie controleren en zo de illusie wekken dat er echt een meisje voor de webcam zat.
Terwijl een lid van het onderzoeksteam aan het chatten was met de mannen, zocht de rest van het team uit wie die man precies was. Dit deden ze door informatie te gebruiken die de mannen zelf prijsgaven. Via sociale media en andere openbare data is het team er in geslaagd om ruim duizend mannen te identificeren: bijna iedereen die Sweetie aansprak.
Identificatie ging dan ook heel gemakkelijk. Er is namelijk veel meer persoonlijke data openbaar dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan Facebookprofielen die volledig openbaar zijn. Iedereen kan hier toegang krijgen tot gegevens als likes, leeftijd, woonplaats, geboortedatum, noem maar op.
Ook al maakt het internet verschillende misdaden mogelijk, het is ook dankzij het internet weer mogelijk om deze mensen gemakkelijk op te pakken. Door gebruik te maken van openbare data heeft Terre des Hommes niets illegaals gedaan. Toch is het behoorlijk confronterend om te zien hoe veel data er openbaar te vinden is.
Net als bij ieder medium heeft ook het internet haar goede en slechte kanten. De grote vrijheden van het internet maken allerlei illegale en slechte dingen mogelijk, maar tegelijkertijd ook hele goede dingen mogelijk. Waar precies de lijn ligt tussen wat er kan en wat er mag, zal voorlopig nog wel een punt van discussie blijven.
Kijk hieronder een korte documentaire over het project (8 min.):
Of het mogelijk is om deze mannen te vervolgen, blijft de vraag. Hoewel kinderprostitutie overal illegaal is, zijn er grote verschillen in de wijze van vervolging per land. Ook zeggen verschillende juristen tegen NOS.nl dat het niet mogelijk is om iemand te vervolgen op basis van misdaden tegen iemand die niet bestaat. Alle verzamelde gegevens zijn in ieder geval naar politie en Interpol gegeven.