Terrein van de Quantified Self blijft uitbreiden: maak een analyse van je ademhaling

In de trend van de Quantified Self kunnen we de laatste tijd van alles meten. Van hartslag tot je dromen; alles wordt meetbaar. Maar je ademhaling meten, dat kon nog niet. BreathResearch is onlangs een campagne op Indiegogo gestart om ook ademhaling voor iedereen meetbaar te maken.

Met de Breath Acoustic All-in-one headset wordt een opname gemaakt van het geluid van je ademhaling. Aan de hand van deze opname wordt op basis van 50 verschillende punten een profiel van je adem gemaakt. Zo meet de headset onder andere het zuurstofgehalte in je adem, de luchtdruk en hoogte. Aan de hand van dit profiel weet de headset of het goed met je gaat.

CEO van BreathResearch Nirinjan Yee doet al jaren onderzoek naar ademhaling. Ademhaling wordt volgens haar namelijk vaak over het hoofd gezien in de medische wereld.

“In the medical environment, and even in the alternative medical and fitness worlds, we’re looking at a lot of stuff, like blood work, diet and exercise, but no one was looking at breathing. What I found in all the patients that I work with is that their breathing really seems compromised.”

Hoewel het analyseren van ademhaling vrij nieuw is, zijn er toch al onderzoeken die uitwijzen dat in de ademhaling stress, bacteriële infecties en andere ziektes gedetecteerd kan worden. Ander onderzoek wijst uit dat door ademhalingsoefeningen stress verminderd kan worden en astma-aanvallen tot een zeker niveau voorkomen kan worden.

Ademhaling is een nieuw, spannend terrein op het gebied van wearables. Maar voorlopig zullen we genoegen moeten nemen met een apparaat waardoor je lijkt op een callcenter medewerker.