Tesla belooft in 2020 een miljoen zelfrijdende taxi’s op de weg te hebben

Tesla

Tesla-CEO Elon Musk heeft beloofd dat de auto’s van het bedrijf aan het einde van dit jaar helemaal zelf kunnen rijden. In 2020 moeten er bovendien zelfrijdende robo-taxi’s op de weg komen. Dat zei Musk tijdens een evenement waarbij hij uitleg gaf over de autonome technologie van het bedrijf aan investeerders, meldt Engadget.

Tesla deelde tijdens dat evenement dat het zijn eigen computer gemaakt heeft voor zelfrijdende auto’s. Daarbij is een chip voor neurale netwerken vanaf niets gebouwd. Dat project begon in 2016. De computers komen achter het handschoenenkastje en werkt op zo’n manier dat als één chip het niet doet, de tweede chip het over kan nemen.

Musk zei tijdens het evenement ook dat alle “Tesla-auto’s nu alles hebben om autonoom rijden mogelijk te maken”. “Het enige wat je hoeft te doen, is de software verbeteren.” Daarbij gaat het om hardware als camera’s en radar-technologie. Het updaten van de software is echter niet eenvoudig, aangezien volledige autonomie best ingewikkeld is.

2020

Toch beloofde Musk dat de Tesla-auto’s aan het einde van dit jaar volledig autonoom kunnen rijden. In 2020 moeten er dus autonome taxi’s op de weg komen. En over twee jaar wil het bedrijf auto’s maken die helemaal geen stuur of pedalen meer hebben.

Musk hoopt tegen die tijd ook te concurreren met Uber en Lyft, door de kosten per mijl goedkoper te maken in zijn robo-taxi. Het gaat dan om een prijs van 0,18 dollarcent per mijl, tegenover 2 tot 3 dollar per mijl bij de concurrentie.

Bovendien moeten er flink wat autonome taxi’s op de weg komen: “Als je een jaar, misschien een jaar en drie maanden, vooruitkijkt, hebben we ruim een miljoen robo-taxi’s op de weg”, aldus Musk. En die taxi’s moeten dan ook echt overal gaan rijden. Aan het eind van het jaar moeten ze al autonoom door gebieden als San Francisco en New York kunnen rijden.