Tesla onderzoekt dodelijk ongeluk met Tesla Model S in Nederland

In Baarn is vanochtend een dodelijk ongeluk gebeurd met een Tesla Model S. De auto is tegen een boom gebotst. Het is onduidelijk of de bestuurder tijdens het ongeluk gebruik maakte van Autopilot. Naast een politie-onderzoek, is Tesla daarom ook zelf een onderzoek gestart naar de toedracht. Dat is de standaardprocedure van het bedrijf.

Tegen de NOS zegt de autofabrikant:

Tesla start een vol onderzoek op. Zodra de uitkomst hiervan bekend is, zal Tesla dat delen met het het publiek.

Op dit moment wordt het lichaam van de bestuurder uit de auto gehaald. Dat zorgt voor problemen, omdat de brandweer niet weet hoe dat op een veilige manier kan bij elektrische auto. Tesla zou daarom de brandweerlieden hierover adviseren, meldt RTV Utrecht. Nadat het autowrak vervolgens is geborgen, zal onder meer de boordcomputer worden onderzocht.

Dodelijk ongeval in de VS

Dit voorjaar vond er in de VS een dodelijk ongeval plaats met een Tesla in Autopilot-modus. Het zorgde voor publieke discussies en de oproep om de zelfrijdende functie te beperken. Voor Tesla was het uiteindelijk aanleiding om nog duidelijker te maken dat Tesla-bestuurders altijd hun handen aan het stuur moeten houden bij het gebruik van Autopilot. Maar dat deed het wel pas nadat het het ongeluk in eerste instantie niet publiekelijk had gemeld.

Verder leidde dat ongeluk tot een oproep van onder meer de Duitse regering voor een verplichte zwarte doos in (deels) zelfrijdende auto’s. Daardoor zou na een ongeluk snel kunnen worden achterhaald wat de oorzaak is.