Tesla neemt SolarCity over voor 2,6 miljard dollar

Het zat er al even aan te komen, maar vandaag maakte Tesla zelf bekend een bod te hebben gedaan op het bedrijf SolarCity. Daarmee krijgt de fabrikant van elektrische auto’s het bedrijf in handen. De twee bedrijven zijn na het bod van vorige maand tot een overeenkomst gekomen. Tesla koopt alle aandelen van SolarCity over voor een bedrag van 2,6 miljard dollar.

De aankoop past goed in de strategie van zijn masterplan die Elon Musk vorige maand deelde. Musk is CEO van Tesla, maar zit ook in het bestuur van SolarCity. In zijn plan is veel ruimte voor duurzame zonne-energie, het delen van auto’s en van elektrisch rijden de norm maken.

Voor Tesla wordt het nu ook makkelijker om samen te werken aan energieproducten als de Powerwall en Powerpack, die gebruikt worden voor energie in huizen en bedrijven. Door de overname moet het makkelijker worden om dit soort producten aan te bieden. Ook de klant zou er uiteindelijk van moeten profiteren, schrijft het bedrijf, doordat hiermee de kosten van hardware en installatie verlaagd kunnen worden.

Aandeelhouders van zowel SolarCity als Tesla moeten de deal nog wel goedkeuren, maar Tesla verwacht dat de aankoop nog dit jaar volledig rond zal zijn.