Verzekeringspremie Tesla omhoog omdat hij vaker stuk gaat

Tesla wil misschien zo veilig mogelijke auto’s maken, maar volgens de Amerikaanse autoverzekeraar AAA lukt dat niet geheel. Bezitters van een Model S of Model X dienen namelijk veel vaker een schadeclaim in dan eigenaars van een vergelijkbare auto van een ander merk, stelt de verzekeraar. En de claims zijn ook nog eens een stuk duurder, schrijft ABC News.

Met andere woorden: een Tesla moet vaker gerepareerd worden en die reparaties zijn ook nog eens duurder. De Model S zou voor 46procent meer claims zorgen dan gemiddeld, en die claims zijn twee keer duurder dan gemiddeld. AAA gaat de premies dan ook verhogen met wel 30 procent.

Reactie Tesla

Maar dat is als je AAA geloofd. Tesla zegt tegenover Automotive News namelijk dat er niets van waar is. “De analyse bevat grote tekortkomingen en weerspiegelt de realiteit niet.” Volgens de fabrikant vergelijkt AAA de Model S en X met auto’s die je er eigenlijk niet mee kunt vergelijken. Bijvoorbeeld met een Volvo station wagon.

Maar ook het Highway Loss Data Institute komt tot dezelfde conclusie als AAA. Deze organisatie vergelijkt auto’s op onder meer gewichtsklasse en grootte. “Tesla’s komen vaker in ongelukken terecht en zijn kostbaar om te repareren”, stelt Russ Rader, woordvoerder van het Insurance Institute for Highway Safety, het moederbedrijf van het instituut. “Consumenten zullen daar voor betalen als ze er een willen verzekeren.”