Na WandaVision komt The Falcon and the Winter Soldier: dit moet je weten

The Falcon and the Winter Soldier

Het is bijna zo ver: na WandaVision  begint deze week de nieuwe Marvel-serie The Falcon and The Winter Soldier. Maar net als Wanda en Vision hebben ook deze twee superhelden al flink wat gebeurtenissen achter de rug. Dus hoe zat het allemaal ook alweer? En wat kunnen we van deze serie verwachten? Wij zetten het voor je op een rij.

The Falcon and the Winter Soldier gaat over de twee beste vrienden van Captain America, die na Avengers: Endgame besloot om in een alternatieve tijdlijn oud te worden met Peggy Carter. Aan het einde van de film zien we hoe Captain America zijn schild doorgeeft aan Sam Wilson, aka The Falcon.

Wie is The Falcon?

The Falcon is zoals gezegd Sam Wilson, een voormalig lid van de Amerikaanse luchtmacht. Wilson ontmoette Steve Rogers, oftewel Captain America, tijdens het hardlopen. Wilson loopt op een net tempo zijn rondjes, maar Steve Rogers rent logischerwijs een stuk sneller en passeert hem meermaals. Daarbij zegt hij steeds “On your left”, een zinnetje dat in latere films nog een paar keer terugkomt.

Na hun ontmoeting worden de twee goede vrienden. Als Captain America ontdekt dat HYDRA de Amerikaanse overheid heeft geïnfiltreerd, vraagt hij Wilson om hulp. Rond diezelfde tijd krijgt Wilson een prototype van een militair pak met vleugels in handen, waarmee hij The Falcon wordt.

Wie is The Winter Soldier?

Steve Rogers heeft zoals gezegd twee beste vrienden: Sam Wilson en James ‘Bucky’ Barnes. The Winter Soldier is die andere beste vriend, namelijk Bucky. Rogers en Bucky kennen elkaar al sinds ze kinderen zijn, dus nog voordat Captain America in het ijs terecht kwam. Bucky was toen al onderdeel van het leger, terwijl Steve zelf nog binnen probeerde te komen. Uiteindelijk vochten de twee samen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

The Falcon and the Winter Soldier

Foto: Marvel/Disney+

Het leek er echter op dat Bucky het einde van die oorlog niet haalde: hij overleed tijdens een gevaarlijke missie door een ongeluk. Maar in Captain America: The Winter Soldier ontdekken we dat Bucky nog wél leeft. Hij bleek door de Sovjet-Unie en HYDRA gevangen te zijn genomen en gehersenspoeld te zijn. Daarbij kreeg hij ook een nieuwe linkerarm, die hem gevaarlijker maakt dan ooit.

Logischerwijs doet Captain America er alles aan om zijn beste vriend te vinden en te helpen. Dat lukt uiteindelijk, met hulp van prinses Shuri van Wakanda. Later helpt Bucky mee in het gevecht tegen Thanos.

Welke films moet ik gezien hebben?

Heb je een opfrisser nodig wat betreft de verhalen van Bucky en Sam? Dan zijn er vijf films die je gezien wil hebben voor de nieuwe serie van start gaat. De eerste van die vijf is Captain America: The First Avenger. Niet alleen ontdek je hier precies wie Captain America is en hoe hij ontstaan is, maar ontmoet je ook Bucky. De film vertelt je alles over hun vriendschap en over wie Bucky was voor hij The Winter Soldier werd.

Daarna volgt Captain America: The Winter Soldier. In deze film ontmoeten we Sam voor het eerst en ontdekken we dat Bucky The Winter Soldier is geworden. Die verhalen gaan verder in Avengers: Age of Ultron, waar we Sam in zien. Deze film draait echter vooral om de originele Avengers en de ontmoeting met Wanda en Pietro. Dus mocht het je echt om de ontwikkeling van Sam en Bucky gaan, dan kun je deze eventueel overslaan.

Pas in Captain America: Civil War komen er weer grote ontwikkelingen voor Bucky en Sam. Deze film gaat namelijk over hoe ver Captain America wil gaan om Bucky te beschermen, zelfs als hij gehersenspoeld is. En dan volgen Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame, waarin Sam en Bucky naast de andere Avengers tegen Thanos vechten en Captain America zijn schild doorgeeft aan Sam.

Waar gaat The Falcon and the Winter Soldier over?

De nieuwe Marvel-serie The Falcon and The Winter Soldier gaat dus over die beste vrienden van Captain America, nadat de originele Avenger het schild heeft neergelegd. Maar waar de serie dan precies over gaat, is nog lastig te zeggen. We weten dat Sam en Bucky het schild hebben, want dat zien we in de trailers en in de eerste foto’s. Daarnaast weten we dat Bucky de arm heeft die in Wakanda voor hem gemaakt is. Marvel vertelt ons dat de twee samenwerken tijdens een “wereldwijd avontuur waarin hun vaardigheden op de proef worden gesteld”.

Wat vooral opvalt is dat Sam de naam Captain America nog niet heeft overgenomen. Mogelijk is dat iets wat in de serie aan bod komt: wie is de echte opvolger van Steve Rogers? Sam en Bucky lijken in twee door Marvel gedeelde video’s veel te kibbelen en in de trailer zien we dat Bucky het schild ook gebruikt. De kans is dus groot dat er behoorlijk wat frictie is tussen de twee.

Tegelijkertijd is er mogelijk nog een kandidaat voor de rol van Captain America: John  Walker, gespeeld door Wyatt Russell. John Walker kennen we uit de stripboeken, waarin hij enige tijd Steve Rogers vervangt als Captain America. Dus misschien gebeurt dat ook wel in de nieuwe serie, terwijl Sam en Bucky onderling uitvechten wie het schild echt mag dragen.

Wie gaan we nog meer zien?

Marvel zou Marvel niet zijn als we niet ook wat bekende gezichten zien tijdens de serie. Dus wie kunnen we allemaal verwachten? Marvel heeft al bevestigd dat Daniel Brühl zijn rol van Baron Helmut Zemo weer op zich neemt. Zemo zagen we voor het laatst in Captain America: Civil War, waarin hij de Avengers uit elkaar trok. Volgens Zemo zijn de Avengers de reden dat zijn familie dood is (zij kwamen om in Sokovia tijdens Age of Ultron). Mogelijk is hij in de serie degene tegen wie Sam en Bucky het moeten opnemen.

Verder keert Emily VanCamp terug als Sharon Carter. Sharon Carter is het achternichtje van Peggy Carter, de grote liefde van Steve Rogers. Maar Carter is ook een voormalige S.H.I.E.L.D.-agent en nu lid van de CIA. En ook James ‘Rhodey’ Rhodes, gespeeld door Don Cheadle, keert terug in de serie. Rhodey is een goede vriend van Tony Stark en eigenaar van de War Machine.

Wanneer begint de serie?

En dan natuurlijk het belangrijkste: wanneer begint ​The Falcon and The Winter Soldier ? Ook daar hebben we gelukkig al een antwoord op! Aanstaande vrijdag – 19 maart – verschijnt de allereerste aflevering van de serie op Disney+, met daarna iedere week een nieuwe. De serie bevat in totaal zes afleveringen.

Foto: Disney+/Marvel