The Falcon and the Winter Soldier: Dit zijn de easter eggs uit de derde aflevering

The Falcon and the Winter Soldier

Bucky en Sam gaan in de derde aflevering van The Falcon and the Winter Soldier verder op hun missie om het serum voor supersoldaten te vinden. Hoewel deze aflevering vooral veel verwijzingen bevat naar eerdere Marvel-films, zitten er ook allerlei andere interessante easter eggs in. Wij zetten ze voor je op een rij.

Let op: hierna volgen spoilers voor de eerste drie afleveringen van The Falcon and the Winter Soldier.

Spoiler Alert

De eerdere Marvel-films

Zoals gezegd bevat The Falcon and the Winter Soldier ook deze keer weer veel verwijzingen naar eerdere Marvel-films. Zo ontmoeten we Baron Zemo opnieuw, die in zijn eerste gesprek met Bucky een deel van de codewoorden opzegt waarmee hij Bucky vroeger onder controle kon krijgen. Die woorden zijn “longing”, “rusted”, “furnance”, “daybreak”, “seventeen”, “benign”, “nine”, “homecoming”, “one” en “freight car”. Gelukkig is al snel duidelijk dat de woorden niet langer werken.

Over Zemo gesproken: hij was ook degene die in Captain America: Civil War een terreuraanval uitvoerde op de Verenigde Naties, waarbij koning T’Chaka van Wakanda – de vader van Black Panther – omkwam. Ook dat moment wordt aangehaald in deze derde aflevering. Daarnaast horen we diverse keren stukken verhaal over Sokovia, waar Zemo zelf vandaan komt. Al die gebeurtenissen komen uit Avengers: Age of Ultron. In deze aflevering ontdekken we echter dat Sokovia niet langer bestaat. Daar zal Wanda – die ook uit Sokovia komt – vast niet blij mee zijn.

De derde aflevering van The Falcon and the Winter Soldier verwijst bovendien ook naar de eerste Captain America-films. Zo horen we de naam Red Skull langskomen en wordt ook de naam Abraham Erskine genoemd. Red Skull was natuurlijk de leider van HYDRA en Erskine was degene die het eerste serum voor supersoldaten maakte. Dat serum werd gebruikt op Steve Rogers in Captain America: The First Avenger.

Aan het einde van de aflevering zien we ook nog een verwijzing naar Captain America: Civil War. In die film vraagt Bucky aan Sam of hij zijn stoel in de auto een stukje naar voren kan schuiven. Sam weigert. In deze derde aflevering van de serie zijn de rollen omgedraaid: Sam zit achterin en Bucky gaat zijn stoel niet verplaatsen.

En dan tot slot zien we het notitieboekje van Steve Rogers langskomen. We zagen in de eerste aflevering al dat Bucky net als Steve Rogers een notitieboekje bij zich draagt. Steve schreef daarin films op die hij nog moest kijken, Bucky gebruikt het boekje om een lijst bij te houden van mensen die hij pijn heeft gedaan toen hij The Winter Soldier was. Nu blijkt dat dit exact hetzelfde notitieboekje is als die van Steve Rogers.

Zemo uit de stripboeken

Dat Baron Helmut Zemo terug zou keren, was van tevoren al aangekondigd. En we zagen hem al even in de vorige aflevering langskomen. Maar wat we niet wisten, is dat Marvel er nu voor kiest om het karakter dichter naar de stripboeken te brengen. In deze derde aflevering zien we namelijk twee verwijzingen naar de stripboeken.

De eerste verwijzing gaat over het geld van de Baron. Zemo maakt in de aflevering duidelijk dat hij in Sokovia onderdeel was van de koninklijke familie – hij is immers een Baron – en daarmee dus ook rijk. In de aflevering zien we het bewijs daarvan aan de hand van een eigen vliegtuig, een collectie van vintage auto’s en een gouden pistool. Dit zijn zaken die je ook in de stripboeken terug kunt vinden.

Daarnaast zien we het paarse masker van Zemo, al wordt in de serie niet echt uitgelegd wat dat masker dan betekent. In de stripboeken is dat masker echter een iconisch onderdeel van Zemo’s familie. Paars is namelijk de kleur van de familie. In de Tweede Wereldoorlog besloot Baron Heinrich Zemo het masker te gaan gebruiken. Deze Heinrich was een genie, maar ook kwaadaardig. Hij werkte met giftige chemicaliën, onder meer in een gevecht met Captain America. Het masker werd uiteindelijk een symbool voor de macht en status van Heinrich. Helmut heeft dat masker nu overgenomen en gebruikt het dus ook in The Falcon and the Winter Soldier. 

Sharon is terug!

Naast Zemo is er nu een tweede belangrijk karakter teruggekeerd uit de films: Sharon Carter. Sharon kennen we als het achternichtje van Peggy Carter, de vriendin van Steve Rogers. In Captain America: The Winter Soldier moest Sharon Steve in de gaten houden. In Captain America: Civil War helpt ze Steve. Maar die acties zorgen er ook voor dat ze moet onderduiken van de overheid.

Nu blijkt dat Sharon naar Madripoor is gekomen en gestolen kunst verhandeld.

The Falcon and the Winter Soldier

Foto: Marvel/Disney+

Dit is Madripoor

Al bij de allereerste aflevering van de serie ontdekten we dat er wat hints in de aftiteling zaten. Zo zagen we daar een opmerking over Madripoor langskomen. En in deze aflevering van The Falcon gaan we er ook daadwerkelijk heen.

Madripoor is een belangrijke locatie uit de X-Men-stripboeken. Dit eiland bestaat uit een enkele stad waar criminele organisaties als HYDRA zitten. In deze aflevering zien we alleen Lowtown, waar al die criminelen rondhangen. Dit deel lijkt bovendien onder controle van de Power Broker te staan, die we uit de stripboeken kennen als kwaadaardige wetenschapper die supersoldaten probeert te maken. Zoals het er nu uitziet, wordt dit de grote schurk uit de serie.

Op Madripoor zien we ook nog weer wat easter eggs. Zo wordt Sam neergezet als de Smiling Tiger, die in de stripboeken een superschurk is. Daarnaast komen we bij The Princess Bar uit, waar we Selby tegenkomen. Selby zelf lijkt weinig met de stripboeken te maken te hebben, maar The Princess Bar is geassocieerd met een vriendinnetje van Wolverine: Tyger Tiger. Verder zien we het gezicht van een boze aap langskomen, wat een verwijzing kan zijn naar de schurk Hit-Monkey.

Wie is dr. Wilfred Nagel?

Net als Madripoor komt ook dr. Wilfdred Nagel uit de stripboeken. Deze wetenschapper kreeg van de Amerikaanse overheid de taak om het serum voor supersoldaten opnieuw te maken. Maar voordat hij dat voor elkaar kreeg, verdween hij in de Blip. Vijf jaar later, toen hij terugkwam, was het programma stopgezet. Nagel besloot daarop om naar Madripoor te gaan en verder te werken aan het serum.

In de stripboeken is Nagel eenzelfde wetenschapper en wordt hij in verband gebracht met de experimenten op zwarte soldaten. Isaiah Bradley – die we in de vorige aflevering zagen – was de enige die dat overleefde. Hij werd daarmee de eerste zwarte Captain America.

Wakanda

Helemaal aan het einde van The Falcon and the Winter Soldier zien we opnieuw een bekende langskomen. Bucky vindt een kimoyo-kraal op de grond, die in de Black Panther-stripboeken voorkomen. In de films en in de stripboeken zien we dat de mensen uit Wakanda deze kralen dragen. In de film worden ze onder meer gebruikt om bijvoorbeeld de vitale organen van mensen te scannen of te voorkomen dat iemand doodbloed.

Vlak daarna komt Bucky Ayo tegen. Ayo kennen we uit Black Panther als de onderbevelhebber van de Dora Milaje. Het lijkt erop dat ze op Zemo jaagt, omdat hij achter de dood van de vorige koning van Wakanda zit. Nu is het natuurlijk de vraag wat zij vindt van de samenwerking tussen Bucky en Zemo.

Foto’s: Disney+/Marvel