The Mandalorian: Dit zijn alle easter eggs in Chapter 10 ‘The Passenger’

Het was een lange week voor fans van The Mandalorian, maar afgelopen vrijdag was daar gelukkig Chapter 10 van de populaire Star Wars-serie. Hoe zou het Din Djarin en The Child deze week vergaan?

Nadat we in de seizoensopener werden getrakteerd op een hele sloot verwijzingen naar andere Star Wars-franchices en momenten, is het na het doden van de draak tijd om weer verder te gaan. Deze week helaas nog geen vervolg op de mysterieuze verschijning van Boba Fett, maar wel een hele andere nieuwe kennismaking.

In dit artikel zetten we de verschillende easter eggs en connecties met het bredere Star Wars universum op een rijtje. Hebben we iets gemist? Laat het ons weten via Twitter. Let op: hierna volgen spoilers van The Mandalorian Chapter 10: The Passenger.

Was dat Scrapjaw?

Aan het begin van Chapter 10 komt Din Djarin al snel in de problemen als hij met zijn speeder ongemerkt een hinderlaag in vliegt. Gelukkig weet Mando al vrij snel af te rekenen met zijn belagers, op één na. Veel kijkers vroegen zich af of Baby Yoda in handen was gevallen van een ongemaskerde Jawa, maar zijn aanvaller is te herkennen van een hele andere situatie.

Het is namelijk hetzelfde ras als het wezen dat we aan het begin van The Force Awakens zien, op de markt van de Niima Outpost. Daar wordt Rey namelijk luidkeels lastigevallen door, volgens Wookieepedia, Scrapjaw Motito. Of we hier te maken hebben met Scrapjaw Motito of een soortgenoot (als die er zijn) blijft onduidelijk. Maar een duidelijke knipoog naar The Force Awakens is het wel.

Het bekendste tafeltje in de cantina

Als ridder te voet bereikt Mando uiteindelijk Mos Eisley weer, waar hij Peli Motto opzoekt in de befaamde cantina. Hij vindt de monteur aan een misschien nog wel bekende tafeltje, het tafeltje waar Han Solo in A New Hope tegenover Greedo zit.

Hoewel er in deze scene geen schot gelost wordt, zien we in de concept art in de aftiteling wel een mooie knipoog naar die scene. Rechtsboven het hoofd van Peli Motto, die op de plek zit waar Han Solo jaren daarvoor zat, zien we duidelijk een brandplek in de muur. Is dit het resultaat van Greedo’s blaster, die naast Han schoot? Wie weet…

Het geeft in ieder geval nog steeds geen uitsluitsel over één van de oudste discussies uit het Star Wars-universum: wie schoot er eerst?

Een potje Sabacc

Overigens spelen Motto en haar tegenstander een spelletje dat fans van Star Wars bekend zal voorkomen: Sabacc. Inderdaad, het fameuze kaartspelletje dat er voor zorgde dat Han Solo de Millenium Falcon ooit won van Lando Calrissian. Het kaartspel (en zijn vele varianten) kreeg zijn naam in de onofficiële Star Wars-verhaallijnen, maar kwam in het bredere universum terecht via Solo: A Star Wars Adventure en de animatieserie Rebels.

Podracer BBQ

In de vorige aflevering was Peli Motto nog druk bezig met reparatiewerkzaamheden, maar in deze aflevering had ze de podracer kennelijk al weer aan de praat. En dus zien we de turbine van het racemonster ingezet worden als een wel hele geeky bbq voor het vlees van de Krayt draak.

Dave Filoni (en zijn X-Wing)

We zagen ze vorig jaar al kort en ook in seizoen 2 van The Mandalorian komen ze weer langssuizen: X-Wings. In Chapter 10 keert ook Dave Filoni terug in zijn cameo als X-Wing piloot.

Filoni is een bekende naam voor de fans van het geanimeerde gedeelte van het Star Wars-universum, waar de Amerikaan een drijvende kracht achter is. Daarnaast is hij niet alleen als creatief adviseur, maar ook als schrijver en regisseur betrokken bij The Mandalorian.

Wil je meer weten over Filoni en zijn visie op het Star Wars-universum, check dan zeker de docu-serie Disney Gallery: The Mandalorian op Disney+.

Klassieke achtervolging

Wanneer Din Djarin probeert te vluchten van de X-Wings worden we getrakteerd op een hele serie knipogen naar andere Star Wars-momenten. Filmtechnisch is de achtervolging er eentje volgens het Star Wars-boekje. Daarbij zijn de beelden door de nauwe doorgangen van de ijsplaneet het meest voor de hand liggend, zij verwijzen naar de scene waarin Luke Skywalker door de nauwe passages van de Death Star vliegt.

IJsspinnen

Ik weet niet hoe het bij jullie zat, maar die ijsspinnen waren behoorlijk creepy op de late avond. De witte insecten hadden we misschien nog niet eerder gezien, maar het idee van reusachtige spinnen zagen we voor het eerst in de concept art van Ralph McQuarrie voor The Empire Strikes Back.

Hoewel de spinnen in die eerste concepten nog in de moerassen van Dagobah blijken te wonen, zijn de spinnen in Chapter 10 duidelijk afgeleid van McQuarrie’s concept art.

Alle afbeeldingen & concept art © Disney Plus / Star Wars