The Mandalorian: Dit zijn alle easter eggs uit Chapter 12 ‘The Siege’


In de vierde aflevering van The Mandalorian maakt Din Djarin een tussenstop om zijn gehavende schip nog verder te repareren. Het geeft hem direct de kans om bij te kletsen met enkele oude bekenden, die (uiteraard) zijn hulp wel kunnen gebruiken bij een klusje.

En zo draaien alle vier de eerste afleveringen van het seizoen over de ‘side missions’, om het maar even in een game-term uit te drukken. Maar ze zijn ook op een andere manier met elkaar verbonden. Want ook ‘The Siege’ bevat weer talloze verwijzingen naar het Star Wars-universum.

In dit artikel zetten we de verschillende easter eggs en connecties met het bredere Star Wars universum op een rijtje. Hebben we iets gemist? Laat het ons weten via Twitter. Let op: hierna volgen spoilers van The Mandalorian Chapter 12: The Siege.

Een standbeeld voor IG-11

Een terugkerend thema in seizoen een van The Mandalorian was natuurlijk de afkeer die Mando heeft voor droids. Hoe passend was dan ook de laatste aflevering van het seizoen, waarin een aangepaste IG-11 droid in een vuurgevecht helpt om de planeet Nevarro te bevrijden?

Bij zijn terugkeer op Nevarro wordt Din Djarin begroet door twee oude bekenden, maar tijdens hun wandeling is er op de achtergrond nóg een    oude kennis te spotten. Vlakbij de school zien we namelijk een standbeeld van de verzetsheld van vorig seizoen: IG-11.

Een lesje handelsroutes

In de school zijn we natuurlijk allemaal afgeleid door Baby Yoda en zijn hongerige blik naar een pakje koekjes. Maar ondertussen krijgen we ook een interessant lesje handelsroutes.

De meest in het oor springende is natuurlijk de Corellian Run, dankzij de beroemdste Corellian en zijn schip: Han Solo. De Corellian Run werd echter pas voor het eerst genoemd rond The Force Awakens. Daarnaast wordt de Hydian Way genoemd, bekend uit de animatieserie The Clone Wars.

Bekende knotjes

In diezelfde klas – koekjes, Baby Yoda, ik weet het – zien we nóg een knipoog naar de vervolg-trilogie. Een van de meisjes in de klas heeft haar haar namelijk in 3 knotjes zitten. Inderdaad, de bekende haarstijl van Rey uit The Force Awakens.

Carboniet bijwerkingen

Mocht je het tegen deze tijd nog niet door hebben gehad: deze aflevering lijkt zo’n beetje gemaakt te zijn voor herenigingen. En dus vinden we op het kantoor van Greef Karga (gespeeld door Carl Weathers, die de aflevering ook regisseerde) de Mythrol uit seizoen 1 aan het werk.

Het blauwe wezen schrikt wanneer hij Din Djarin weer ziet, de premiejager was immers verantwoordelijk voor zijn carboniet bevriezing in de allereerste aflevering van de serie. De Mythrol klaagt dat hij nog altijd niet goed kan zien uit zijn linkeroog, wat een mooie knipoog is (no pun intended) naar The Empire Strikes Back. Daarin wordt Han Solo uiteindelijk ook weer ontdooid uit het carboniet en klaagt hij direct dat hij niets meer kan zien.

Volgens Leia ‘hibernation sickness’, iets waar de Mythrol duidelijk langer last van heeft.

Dank Farrik

Daar was ‘ie weer, de uitroep ‘Dank Farrik’. De uitspraak komt al sinds de allereerste aflevering van The Mandalorian regelmatig terug in de serie. In die eerste aflevering wordt de zin uitgesproken door de Mythrol en in een vreemd soortige variant van de cirkel rond maken horen we de woorden nu uit de mond van Cara Dune komen – terwijl ze naast de Mythrol staat.

Gek genoeg is er nog steeds geen officiele uitleg wat de uitsprak betekent, al kunnen we op basis van de context wel vaststellen dat het een uitspraak is van onvrede en frustratie.

En zo voegt The Mandalorian ook weer zijn eigen easters eggs toe aan het bredere universum!

Trexler Marauder

Nadat Mando en zijn team de geheime basis zijn binnengedrongen, stuiten ze op een vervoerschip, een Trexler Marauder. Hoewel het schip een geheel nieuw ontwerp voor The Mandalorian is, deed het oplettende kijkers wel denken aan een soortgelijk schip in Rogue One.

Kek USB-stickje

Na de comlink in de vorige aflevering kregen we ook deze week weer een ode aan de technologie uit de originele George Lucas-trilogie. In dit geval de code cylinder, een kek USB-stickje dat gebruikt wordt om data te verplaatsen en toegang te verlenen tot bepaald procedures.

De code cylinder al vanaf het begin een item in het Star Wars-universum. Zo is Grand Moff Tarkin in A New Hope al een van de eerste personages die over de gadget zou beschikken.

De stagiair

Deze heb je vast al een miljoenmiljard keer voorbij zien komen, maar hij mag natuurlijk in dit overzicht niet ontbreken. Al is het natuurlijk meer een ‘goof’ dan een easter egg.. mogen we aannemen.

Want hoe goed hij zijn best ook heeft gedaan, tijdens de confrontatie tussen Mando en zijn team en de Keizerlijke wetenschappers is de stagiair alsnog duidelijk links in beeld.

Of had deze Stormtrooper net zijn dienst er op zitten?

Drie keer Snoke

Het feit dat we in de 12e aflevering van The Mandalorian eindelijk antwoord krijgen op de vraag waarom Moff Gideon achter Baby Yoda aanzit, zou al prikkelend genoeg moeten zijn. Die onthulling gaat echter gepaard met een directe verwijzing naar de vervolg-trilogie uit de Skywalker-saga.

Want wat blijkt? De laatste basis van het Keizerrijk op Nevarro blijkt gebruikt te worden voor onderzoek. Heel specifiek onderzoek, als we de vage schimmen in de tanks mogen geloven. Dat wordt onderbouwd door een hologram van Dr. Pershing die met zijn ‘M count’ een verwijzing maakt naar de controversiële midi-chlorians uit The Phantom Menace. Inderdaad, de cellen die verantwoordelijk zouden zijn voor de mate waarin een wezen over The Force beschikt.

Gideon is duidelijk bezig met kloon-experimenten en heeft het bloed van Baby Yoda nodig om verder te gaan met zijn werk. De schimmen in de watertanks en het zelf bouwen van een wezen dat over The Force beschikt lijken twee sterke pogingen om Baby Yoda te verbinden aan Supreme Leader Snoke, die we kennen uit de vervolg trilogie.

Je zou kunnen zeggen dat het daarbij nog aankomt op creatief verbandjes leggen door fans. Maar de makers van The Mandalorian lijken die theorie zelf te willen onderschrijven met een derde, overduidelijke doch meer verstopte hint. Wie zijn oor tijdens de scene in het laboratorium te luisterde legde hoorde namelijk op de achtergrond Snoke’s themamuziek van John Williams uit de film.

The Wilhelm Returns

Helemaal 100% was hij volgens mij niet, maar tijdens de ontsnapping van Mando uit de basis is de Wilhelm-schreeuw te horen. Dit beroemde geluidseffect werd voor het eerst in 1951 gebruikt en kwam sindsdien in meer dan 300 verschillende film(franchises) voor.

Ook Star Wars maakt vaak gebruik van de Wilhelm-schreeuw, die we voor het eerst hoorde in A New Hope.

Dark Troopers

Aan het eind van de aflevering krijgen we nog even wat serieuze Darth-vibes van Moff Gideon, die een tracker in de Razor Crest heeft weten te planten.

Niet alleen zijn outfit maar ook zijn bewapening (de Darksaber) en zijn plannen om The Force te klonen geven in ieder geval duidelijk het signaal dat Gideon op weg naar de top van het Keizerrijk is.

Wanneer de camera uitzoomt zien we hem staan in een kamer vol met zwart harnassen. Fans van de verschillende videogames zullen hier de Dark Troopers uit de game ‘Dark Forces’ in gezien hebben. Maar nu we weten dat Gideon ook met klonen bezig, heeft het er alle schijn van dat hij bezig is met zijn eigen superleger te bouwen.

Alle afbeeldingen & concept art via Disney+ | © Disney+ / Star Wars