The Mandalorian: Dit zijn alle easter eggs in Chapter 11 ‘The Heiress’

Het avontuur van Din Djarin en Baby Yoda bracht ze in de nieuwste aflevering van The Mandalorian. eindelijk naar de planeet Trask. Na een pittig tussenstopje vorige week, blijkt het ook deze week wederom geen makkelijke opgaaf om andere Mandalorianen te vinden.

Ook in deze aflevering waren weer genoeg easter eggs te vinden, die The Mandalorian op geheel eigen wijze een plekje geven in de Star Wars-verhaallijnen. En misschien wel nog meer dan in het eerste seizoen legt de serie de link tussen de films, series, animatieseries en comics die het bredere Star Wars-universum rijk is.

In dit artikel zetten we de verschillende easter eggs en connecties met het bredere Star Wars universum op een rijtje. Hebben we iets gemist? Laat het ons weten via Twitter. Let op: hierna volgen spoilers van The Mandalorian Chapter 11: The Heiress.

Death Star display

Direct in de openingscène van Chapter 11 worden we getrakteerd op een dubbele ode aan A New Hope. Al zou je eigenlijk dubbele punten kunnen geven voor de eerste. Veel van de hardware in de The Mandalorian is namelijk al een ode aan het werk van de designers die aan de originele trilogie van George Lucas werkten. Hoe 70’s wil je het display van de Razor Crest hebben?

Maar los van de trouw aan het traditionele (hierover verderop meer), is de graphic op het display van Mando’s schip natuurlijk een vette knipoog naar de Death Star.

Lightspeed jump

We kennen allemaal het iconische moment dat de Millenium Falcon zijn jump naar lichtsnelheid maakt. Over de schouders van zijn crew kijken we naar buiten. Op de voorgrond zien we niets meer dan wat silhouetten tegen de felle lichteffecten buiten het schip.

De openingsscène brengt een kleine ode aan dit beroemde shot. We zien Din Djarin alle zeilen bijzetten om zijn Razor Crest veilig richting de planeet Trask te brengen. Over de schouder, silhouetten en.. geen lichtsnelheid natuurlijk. Je was toch niet zijn gevoelige vracht vergeten?

AT-AT hijskraan

Al vaker zorgt een onverwachte kwinkslag in The Mandalorian voor een lach tussen alle actie. Deze week was de bijna-soepele landing duidelijk het hardop gniffelen waard. Maar belangrijker: wat voor indrukkwekkende machine haalt de Razor Crest uiteindelijk uit het water? We zien een fikse kraan, gebouwd op het onderstel van een AT-AT. Ja, die viervoeters die we in The Empire Strikes Back door de sneeuw zagen ploegen.

Bo-Katan

Voor fans van alleen The Mandalorian was het al een hele verrassing om niet één maar drie nieuwe Mandalorianen te mogen verwelkomen in deze aflevering. Liefhebbers van het bredere Star Wars-universum zullen echter extra verheugd zijn geweest dat het direct de introductie was van Bo-Katan Kryze. Deze Mandaloriaan was al bekend voor volgers van De animatieseries The Clone Wars en Rebels, maar maakt nu voor het eerst haar opwachting in het filmische universum.

Bo-Katan Kryze was voorheen lid van de Death Watch en is volgens de overlevering de laatste aangewezen leider van de Mandalorianen. Dat Bo-Katan zou opduiken dit seizoen was al voor de start van het seizoen bekend, maar het is nog altijd niet duidelijk of we haar nog vaker gaan terugzien. Die kans lijkt echter wel groot.

Death Watch en het mysterie van de helm

De introductie van Bo-Katan zorgde er ook voor dat we even een korte terugblik kregen naar de herkomst van onze held, Din Djarin. Niet alleen qua uitleg overigens, ook filmisch zaten er behoorlijk wat overeenkomsten tussen de reddingsactie van Bo-Katan deze aflevering en de flashback die we zagen naar Mando’s jeugd in seizoen 1.

Als Bo-Katan haar helm afzet, is de verwarring bij Din Djarin door zijn vizier af te lezen. Dit zijn geen Mandalorianen, die zetten immers hun helm nooit af. Maar volgens zijn redders-in-nood was die theorie toch vooral een ding onder een extreem conservatieve afsplitsing van het ras, die het afzetten van de helm als schennis van ‘The Way’ bestempelde.  Bo-Katan omschrijft het als ‘de manieren van the Watch’ en verwijst daarmee naar de Death Watch, een afgesplitste groepering Mandalorianen die Din Djarin in seizoen 1 van een dodelijk lot wist te redden.

In het bredere Star Wars-universum weet uiteindelijk B0-Katan zich op te werpen als leider van de Death Watch en verzorgt ze vanaf die positie een vrede tussen de Watch en de Mandalorianen, alvorens ze de leiding neemt over het volk.

Ode aan het oude

Zoals ik aan het begin al zei: de liefde voor het klassieke design uit de originele George Lucas-trilogie is regelmatig terug te zien in The Mandalorian. Deze week werden we getrakteerd op een Imperial cruiser met een heerlijke retro uitrusting. Van de wanden vol met rode en witte lampjes tot de klassieke uniformen van de bemanning, het zag er tip-top uit.

Een andere knipoog naar een tijd lang, lang geleden: de comlink. Deze handzame walkie-talkie zagen we het meest prominent in beeld tijdens A New Hope, maar ook Bo-Katan maakt er in deze aflevering gebruik van.

Dark Saber

Fans van The Clone Wars en Rebels hadden hem waarschijnlijk al wel aan het eind van vorig seizoen gespot. Want wanneer Moff Gideon uit zijn gecrashte TIE Fighter ontsnapt, doet hij dat met een bijzonder wapen: de Dark Saber.

Deze mytische zwarte lightsaber speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de Mandalorianen en zou volgens de verhaallijnen uit The Clone Wars en Rebels in handen moeten zijn van Bo-Katan. Zij is echter overduidelijk op zoek naar het wapen, leren we in deze aflevering.

Het feit dat Moff Gideon, een ander regelmatig terugkerend personage, het wapen in zijn bezig heeft, zal er voor zorgen dat we Bo-Katan Kryze ook na deze aflevering nog eens terug gaan zien.

Ahsako Tano

De reis van Mando gaat verder en zal hem uiteindelijk moeten brengen naar een volgend personage uit The Clone Wars-animatieserie die voor het eerst in live action gezien zal te zijn. Als dank voor zijn hulp geeft Bo-Katan onze held de tip om op zoek te gaan naar Ahsako Tano. Hoewel Tano ooit lid was van de Jedi – ze was leerling van Anakin Skywalker – heeft ze het gezelschap na een valse beschuldiging verlaten. Maar goed, wie weet heeft ze nog wat toffe Force-trucjes voor Baby Yoda?

Al ruim voor de start van het seizoen werd duidelijk dat Rosario Dawson de rol van Ahsako Tano zou gaan spelen. We zullen haar dus waarschijnlijk snel in die rol kunnen gaan bewonderen in The Mandalorian, zo lijkt het.

Alle afbeeldingen & concept art via Disney+ | © Disney+ / Star Wars