Disney toont ‘levensechte’ robot met gezichtsuitdrukkingen van mens

Robot Disney

Als je een kleine angst voor robots hebt, dan is dit waarschijnlijk je grootste nachtmerrie. Maar Disney is op dit moment bezig met het ontwerpen van een robot dat ook de kleinste gezichtsuitdrukkingen van een mens kan imiteren. Op dit moment ziet het er erg creepy en onmenselijk uit, maar het is voor het bedrijf een grote stap in de goede richting. Met een hoop researchers en techneuten is er nu een robothoofd ontwikkeld mét menselijke gezichtsuitdrukkingen.

Gezichten en monden zijn erg lastig te animeren en omdat we de hele dag door gezichten om ons heen zien, valt het ons direct op wanneer er iets niet klopt. Een heel belangrijk element in gezichtsuitdrukkingen, zijn de kleine bewegingen in ons gezicht. Denk hierbij aan bewegingen met je hoofd, of met je ogen wanneer observeert.

Menselijke robot van Disney

De robot van Disney herkent gezichtsuitdrukkingen die worden opgenomen door de camera die om de nek hangt. Wanneer je met de robot in gesprek gaat, zal deze je op een zo menselijk mogelijke manier aankijken. Ademhaling, het bewegen en knipperen van ogen zijn al dingen die de robot nu kan. Ook worden de bewegingen van de gesprekspartner gekopieerd door de robot. Het gaat zelfs al zo ver dat de robot van het gesprek afgeleid raakt door een geluid op de achtergrond. Net zoals dat bij mensen ook zal gebeuren.

Gebruik

Wat Disney precies gaat doen met deze techniek, is nog niet helemaal duidelijk. Het kan gebruikt worden bij het maken van geanimeerde films, maar de kans is groot dat deze robots in de Dinseyparken zullen belanden. Op dit moment zijn de zogenaamde animatronics al te spotten in de parken.

Als de robot nog even een mooi huidje op haar gezicht geplakt krijgt, zal dit gezicht al een stuk minder angstaanjagend worden:

Afbeelding: Disney Research