The Mandalorian: Dit zijn alle easter eggs uit Chapter 14 ‘The Tragedy’

Als we al een minpuntje moeten opnoemen voor  The Mandalorian, Chapter 14: The Tragedy, dan zou dat zijn korte duur zijn. Voor het eerst in lange tijd week de show af van zijn ‘side-mission’-format, kwamen nieuwe oude bekenden voorbij en stond het natuurlijk weer bol van de (verborgen) verwijzingen.

Het is duidelijk dat we naar het einde van het tweede seizoen aan het werken zijn. Chapter 14 (geregisseerd door ‘invaller’ Robert Rodriguez)kreeg een open einde, lijkt het verhaal van Mando en Grogu toch een bekende Star Wars-richting in te duwen en liet fans puffend achter op het puntje van hun stoel.

In dit artikel zetten we de verschillende easter eggs en connecties met het bredere Star Wars universum op een rijtje. Hebben we iets gemist? Laat het ons weten via Twitter. Let op: hierna volgen spoilers van The Mandalorian Chapter 14: The Tragedy.

Tython

De planeet Tython heeft een speciale plek in het Star Wars-universum. Het is de geboorteplaats van de Jedi (Jed’aii) en werd tot voor kort alleen beschreven in boeken en comics – met name in Dawn of The Jedi. Het is ook nog altijd een locatie in de MMO The Old Republic.

De versie van Tython in The Mandalorian wijkt echter af van alle beelden die we kennen van Tython. Geen enorme (ijs)bergen en blauw/paarse luchten, maar een droge planeet die vooral aan een woestijn doet denken.  Daarnaast ligt in de originele omschrijven in de Deep Core van het heelal, maar is in The Mandalorian plots verplaatst naar de Outer Rim.

Blauwe vlinders

Vlinders spelen vaak een rol in het Star Wars-universum, zo ook in Chapter 14. De blauwe vlinders die Baby Yoda met zoveel enthousiasme bestudeert zagen we onder andere eerder in de animatieserie The Clone Wars. We zien ze ook fladderen op Endor in de game Battlefronts.

Jedi-meditatie

Als Din Djarin uiteindelijk voor het eerst voet aan de grond zet, kijkt hij eens om zich heen. De Seeing Stone en de Jedi-tempel hebben duidelijk betere tijden gekend. Toch is een deel van de ruïne duidelijk in de oude  Jedi-stijl die we bijvoorbeeld zagen in de game Knights of the Old Republic.

Het duurt even, maar als snel schiet Baby Yoda in een pittige meditatiesessie. Dat beeld kennen we natuurlijk vooral van Yoda, die daar in de originele (en prequel) trilogie regelmatig de tijd voor nam. Maar in The Last Jedi zagen we bijvoorbeeld ook Luke Skywalker mediteren om ‘dichter bij The Force’ te komen.

Boba Fett

In de zesde aflevering van het seizoen zagen we de terugkeer van Boba Fett. Een hernieuwde kennismaking die we al even zagen aankomen, Fett keer immers al vanaf de eerste aflevering van seizoen 2 toe. Maar nu blijkt dat hij al in het eerste seizoen te zien was – althans zijn enkels.

Als je zou willen, zou je een heel artikel aan Fett’s terugkeer alleen kunnen wijden. Het team van The Mandalorian heeft er ook veel aan gedaan de premiejager’s terugkeer uit de dood (hij zou om het leven zijn gekomen in Return of the Jedi) goed te omlijsten.

Zo zien we zijn fameuze kniebeschermers in actie, uitgerust met kleine raketwerpers. Na zijn val in Return of The Jedi leefde Boba Fett een geheim leven op Tatooine. Ergens in die tijd heeft hij een gaffi stick weten te bemachtigen. Dit veelzijdige wapen wordt vooral gebruikt door Tusken Raiders op Tatooine, maar Fett laat zien dat hij er ook wel mee uit de voeten kan.

En dan is er nog zijn knipoog naar zijn prooi Han Solo in de vorm van zijn gevatte reactie dat hij “geen droom van spice” heeft. In het Star Wars-universum is het mineraal spice een medicijn dat ook wordt gebruikt als drug. In A New Hope laat Han Solo weten dat hij spice transporteert en ook in Solo: A Star Wars Story zien we spice-mijnen.

Fett’s schip

Voor het eerste zien in The Empire Strikes Back en na al die jaren in de vergetelheid terug in beeld: Slave I, het opvallende schip van Boba Fett. Waarschijnlijk heeft Fett hem goed weten te stallen op Tatooine in de jaren dat hij zelf ondergedoken zat op die zanderige planeet.

Creatieve quote

“Ik ben slechts een simpele man die zijn weg probeert te vinden door het heelal, zoals mijn vader voor mij”. Het antwoord van Boba Fett op de vraag van Din Djarin of hij een Mandaloriaan is, lijkt in eerste instantie bijzonder cryptisch.

Het is echter een bijzondere knipoog naar niet één maar twee films uit de Skywalker-saga. Het eerste deel van zijn quote komt van Fett’s ‘vader’, Jango. Die spreekt de woorden uit in Attack of the Clones. Het tweede deel is geleend van Luke Skywalker, die in Return of the Jedi zegt: “Ik ben een Jedi, zoals mijn vader voor mij”.

Stormtrooper commandant

Je staat er misschien, net als ik, niet vaak bij stil  maar ook Stormtroopers hebben een commandostructuur. In Chapter 14 zien we twee schepen met Stormtroopers in actie en hoewel het merendeel bestaat uit het bekende witte blastervoer, zien we in deze aflevering ook een verschil in rang.

Wie goed heeft opgelet zag een Mortart Stormtrooper in geel harnas. En zelfs als je iets minder goed opgelet heb moet de Stormtrooper met de oranje schouderflap zijn opgevallen. Deze Stormtrooper Commander zagen we voor het eerst in A New Hope en kwam in de originele trilogie wel vaker kort voorbij.

Jango Fett’s geschiedenis

Aan het eind van de uitzending toont Boba Fett nog een hologram dat in zijn harnas geprogrammeerd zit, dat moet bewijzen dat het van hem is. Misschien was je – net als ik – benieuwd hoe lang het zou duren voor het Internet de vreemde taal in het hologram had vertaald en het antwoord is: niet lang.

Op Reddit verscheen op vrijdagavond al direct een vertaling. Die maakt duidelijk dat de ‘chain code’ informatie bevat over Concord Dawn, de thuisplaneet van Jango Fett. Daarnaast wordt Jaster Mareel genoemd, een Mandaloriaan die Jango Fett tijdens een burgeroorlog redt en adopteert.

Daarmee willen de schrijvers niet alleen een link leggen in het lot van Jango Fett en Din Djarin, maar lijken ze ook een deel van een comic uit 2002 toe te voegen aan het Star Wars-canon.

De Force wurggreep van Grogu

We zagen hem niet voor het eerst en waarschijnlijk niet voor het laatst: de Force wurggreep. We zagen eerder Darth Vader er mee strooien, Kylo Ren hem toepassen en in Chapter 14 zien we Baby Yoda aka Grogu twee Stormtroopers de ruimte rondslingeren. Tot grote tevredenheid van Moff Gideon. Overigens niet de eerste keer, want in seizoen 1 gebruikt hij de wurggreep op Cara Dune.

Hoewel het logisch lijkt dat Grogu voor zichzelf opkomt en probeert zijn bewakers uit te schakelen, lijkt de scene toch vooral de opzet voor iets groters. Met voorgangers als Darth Vader en Kylo Ren kun je vaststellen dat de wurggreep vaak wordt toegepast door Jedi die lijken af te wijken naar de duistere kant van The Force.

Tel daarbij de waarschuwende woorden van Ahsoka Tano uit de vorige aflevering bij op en het wordt steeds duidelijker dat The Mandalorian speelt met de aantrekkingskracht van The Dark Side voor Baby Yoda. Zo lijkt de serie steeds meer richting een terugkerend Star Wars-thema te draaien.

Lightsaber meme

Zagen we Grogu nu echt proberen de Darksaber te pakken? Hoe dan ook, het had er alle schijn van dat de schrijvers in de slotscene nog een knipoog maakte naar de trouwe meme-volgers. Want met zijn “voor je het weet, prik je je oog uit”, lijkt Moff Gideon te hinten naar de foto van de set van A New Hope. Op die behind-the-scenes foto laat een jonge Luke Skywalker zien hoe je een lightsaber moet vasthouden. Of niet..

Alle afbeeldingen & concept art via Disney+ | © Disney+ / Star Wars