The Mandalorian: Dit zijn alle easter eggs uit Chapter 13 ‘The Jedi’

Het spectaculaire nieuwe hoofdstuk van The Mandalorian, Chapter 13: The Jedi, leek wel één grote ode aan de samurai-films van weleer. Het bleek een aflevering die het Star Wars-universum op zoveel plekken met elkaar verbond, dat het ook niet anders kon dan dat Dave Filoni verantwoordelijk was voor de regie.

Filoni werd beked als animatie-regisseur verantwoordelijk van de succesvolle series Star Wars: The Clone Wars en Rebels. Maar de Amerikaan wordt ook vaak gezien als het Star Wars-geweten van The Mandalorian, met zijn uitgebreide kennis van het originele Star Wars-universum dat George Lucas ooit in gedachten had.

In dit artikel zetten we de verschillende easter eggs en connecties met het bredere Star Wars universum op een rijtje. Hebben we iets gemist? Laat het ons weten via Twitter. Let op: hierna volgen spoilers van The Mandalorian Chapter 13: The Jedi.

Ahsoka Tano

Om dan maar met de deur in huis te vallen: de Jedi in deze aflevering van The Mandalorian is Ahsoka Tano. Die had je wel aan zien kunnen komen, ze werd immers al geïntroduceerd in Chapter 11. Het is echter de eerste keer dat we Ahsoka Tano in live action zien, het personage is vooral bekend uit de succesvolle animatieserie The Clone Wars.

Waar Bo-Katan Kryze nog tot leven werd gebracht door haar eigen stemactrice, werd Rosario Dawson gecast voor de rol van Ahsoka. Een snelle blik op de reviews en de reacties op social media vrijdagavond leert ons dat ze de verwachtingen duidelijk overtrof.

Calodan op Corvus

Helemaal nieuw in het Star Wars-universum: de stad Calodan op de planeet Corvus. Voor fans die het merendeel van de films gekeken hebben zaten er altijd al herkenbare verwijzingen naar planeten of steden in The Mandalorian. In Chapter 13 bezoeken we Calodan op Corvus, geheel nieuw terrein.

Alhoewel, echte sci-fi liefhebbers zien er misschien een knipoog in naar de Dune-boekenreeks. Daar vinden we immers de planeten Caladan en Alpha Corvus.

Vintage entreepoort

De verwijzingen naar old school samurai-films zijn onmiskenbaar in Chapter 13. Zoals de belegerde stad stad Calodan, volledig ommuurd en alleen toegankelijk via een immense entreepoort – inclusief alarmbel. Die poort leent echter ook zijn stijl heel ergens anders. De boog boven op de poort lijkt namelijk sterk geïnspireerd op de poort die Ralph McQuarrie tekende als concept art rond Jabba The Hut’s paleis in 1975.

Convor-uil

Dit was er eentje voor de oplettende kijkers.. Tijdens de zoektocht van Mando naar Ahsoka Tano, zien we in een van de shots kort een vogel in een van de vele kale bomen zitten. Het is een convor-uil, een vogelsoort die voor het eerst in The Clone Wars te zien waren.

Naast dat Ahsoka een link heeft met de uil in de animatieserie, is het voor regisseur Dave Filoni natuurlijk ook een mooie knipoog naar zijn afkomst.

Laserzwaard

The Mandalorian speelt zich af in een tijd waarin de Jedi nauwelijks aanwezig zijn in het Star Wars-universum. De Jedi Knights zijn niet meer dan geruchten uit het verleden en The Force lijkt een soort magisch fabeltje waarmee er ‘onverklaarbare dingen’ gebeuren, bleek al uit eerdere afleveringen van de serie.

In Chapter 13 een nieuwe duit in dat zakje, wanneer Din Djarin de lightsabers van Ahsoka omschrijft als ‘laserzwaarden’. Die omschrijving gebruikt een jonge Anakin Skywalker trouwens ook als hij Qui-Gon Jinn voor het eerst ontmoet in The Phantom Menace.

Grogu & Yoda

Hij was natuurlijk al zo’n beetje de grootste (nou ja, groot) verwijzing naar het bredere universum, maar nu is Baby Yoda dan ook eindelijk echt gelinkt aan zijn naamgever. Sterker nog, we weten nu zelfs zijn eigen naam: Grogu.

Tot op heden is Ahsoka Tano is de enige personage in The Mandalorian die O.G. Yoda kent (ze kennen elkaar goed in de animatieserie The Clone Wars) en de kleine Grogu reageert zelfs in zijn slaap op de naam van de Jedi Master. Sommige fans waren ook scherp qua gehoor: op de achtergrond van deze scene horen we een kort stukje van John Williams’ ‘Yoda’s Theme’.

Een bekend lesje Force

Eigenlijk gaat het vanaf het moment dat Ahsoka kennismaakt met Grogu snel met de verwijzingen en krijgt Mando een spoedcursusje Jedi’s For Dummies. Zo is er de uitleg wat nu eigenlijk die ‘speciale krachten’ van Baby Yoda zijn: The Force. Volgens Ahsako “een energieveld gecreëerd door alle levende wezens” – een omschrijving die de oudere fans zullen herkennen. Het is namelijk exact dezelfde bewoording als die van Obi-Wan Kenobi, als hij The Force wil uitleggen aan Luke Skywalker in A New Hope.

Chronologisch zou dat nog helemaal kunnen kloppen: Obi-Wan Kenobi trainde Anakin Skywalker terwijl Anakin Skywalker op zijn beurt de leraar is van Ahsako Tano in The Clone Wars.

De Jedi Tempel

Diezelfde Force zorgt er voor dat Ashoka direct kan communiceren met Grogu. Naast dat we op die manier eindelijk zijn echte naam te horen krijgen (was er iemand wél klaar voor die bombshell, want ik was dat nog niet?), krijgen we zo ook iets meer te horen over zijn herkomst.

Zo zou de kleine reiziger getraind zijn in de Jedi Tempel op Coruscant, de immense stad/planeet die we voor het eerst zien in The Phantom Menace. Diezelfde tempel wordt het slachtoffer van een massale slachting onder leiding van Anakin Skywalker (de fameuze Order 66) in Episode III, maar Baby Yoda is dan al de planeet af gesmokkeld.

Anakin Skywalker

Intussen is er nu al indirect drie keer naar hem gewezen, maar de vierde hint naar Anakin Skywalker is misschien wel de meest duidelijke. Wanneer Ahsoka door Din Djarin wordt gevraagd om Grogu verder te trainen als Jedi, heeft ze zo haar bedenkingen.

Ahsoka voelt een vorm van angst in de kleine groene Jedi en is bezorgd dat die angst kan omslaan in iets duisters. Iets dat ze, naar eigen zeggen, van dichtbij heeft gemaakt bij een mede-Jedi en niet nog eens wil meemaken. Zoals al eerder aangestipt werd Ahsoka Tano in The Clone Wars getraind door Anakin Skywalker.

Vooral haar bewoordingen zorgde voor een directe link naar de Skywalker-bloedlijn. Ahsoka stelt dat de band tussen Mando en Grogu hem “kwetsbaar maakt voor zijn angsten, zijn woede”. Het is soortgenoot Yoda die The Empire Strikes Back dezelfde soort bewoording kiest als hij Luke Skywalker waarschuwend toespreekt: “Angst leidt tot woede”.

Grand Admiral Thrawn

Nieuwe aflevering, nieuwe namedrop. Bijna wekelijks word het live action universum van Star Wars verder uitgebreid met nieuwe personages – vaak afkomstig uit de animatieseries. Aan het eind van de aflevering wordt duidelijk dat Ahsoka op zoek is naar informatie over Grand Admiral Thrawn. Ook Thrawn werd nog nooit eerder getoond of genoemd in de films, maar had een belangrijke rol in de antimatieserie Star Wars Rebels. In die series is Thrawn de leider van de Keizerlijke marine, maar in welke hoedanigheid hij terug zal komen in The Mandalorian laat zich nog raden.

Alle afbeeldingen & concept art via Disney+ | © Disney+ / Star Wars