Superbook: Een laptop die draait op je Android-telefoon

Een laptop zonder daadwerkelijke computer erin, die je kunt aansluiten op je Android-telefoon. Dat is de gedachte achter de Superbook, waardoor je dus Android als besturingssysteem voor je laptop kunt gebruiken. De Superbook draait daarbij op de kracht van een je smartphone, die je met een usb-poort kunt aansluiten op de laptop.

Met behulp van de Andromium OS, een app die momenteel in een testfase zit, wordt het mogelijk om het besturingssysteem op het grotere scherm te draaien. Je kunt daardoor bijvoorbeeld meerdere apps uit de Google Play Store tegelijk draaien, die zich dan aanpassen aan het apparaat. Het moet een goedkoop alternatief zijn voor een laptop of tablet. De rekenkracht van je smartphone is immers tegenwoordig groot genoeg.

Het is zeker niet de enige partij die de grenzen tussen smartphones, tablets, desktopcomputers en laptops met elkaar laat vervagen. Zo is Microsoft al enige tijd bezig met Continuum, een systeem waarbij je je telefoon koppelt aan een beeldscherm, muis en toetsenbord. Een beetje hetzelfde idee als de Superbook dus.

Doordat Microsoft volledig inzet op één besturingssysteem voor ieder apparaat – Windows 10 – ligt de integratie tussen verschillende apparaten voor de hand. Apple en Google houden daarentegen het besturingssysteem tussen de verschillende soorten hardware nog gescheiden, hoewel de apparaten natuurlijk ook enigszins met elkaar kunnen samenwerken.

Wat de Superbook gaat kosten en wanneer hij in productie gaat is nog niet bekend. Het bedrijf achter de laptop wil binnenkort een via Kickstarter geld binnenhalen voor verdere ontwikkeling. Op hun website is te lezen dat het apparaat via die weg vanaf 99 dollar in je bezit kan zijn.