ThingsCon Amsterdam: Internet of Things gaat over meer dan alleen de technische mogelijkheden

ThingsCon Amsterdam

Begin deze maand vond voor de derde keer ThingsCon Amsterdam plaats in het Volkshotel. Dit is een conferentie waar ontwikkelingen van the Internet of Things besproken worden. Hier worden zowel voorbeelden van nieuwe technologieën getoond, maar er wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de uitdagingen van een toekomst waar alles connected is.

Er was ontzettend veel te zien op het evenement. Van speelgoed, tot fietsen, maar ook slimme koffie-onderleggers en een jurk die zich aanpast aan je humeur. Soms is de vraag of je dit ooit wel kunt gebruiken belangrijker, dan de vraag waar je het kunt krijgen, maar dat doet er niet toe tijdens deze conferentie. Het gaat er vooral om de verschillende mogelijkheden.

ThingsCon Amsterdam

Ieders verantwoordelijkheid

Maar naast de focus op mogelijkheden, wordt er ook vooral stilgestaan bij de gevaren en uitdagingen voor The Internet of Things. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat gebruikers van IoT-producten niet het gevoel krijgen dat ze gevolgd worden in alles wat ze doen vindt Ame Elliott, Design Director bij Simply Secure.

Zij zegt dat ten eerste ieder individu verantwoordelijk is voor veilig internet. Van de producenten tot website-ontwikkelaars tot de gebruikers zelf, die bewust moeten omspringen met hun gegevens. “We zijn op een piek qua online veiligheid”, vertelt Elliott. “Maar we zijn ook op een piek qua kwetsbaarheid, omdat we zomaar persoonlijke gegevens weggeven voor de prijs van een kopje koffie.”

ThingsCon Amsterdam-Ame Elliott

Als Design-experte steekt Ame Elliott vooral de hand in eigen boezem. Ze vindt dat het in eerste instantie de taak is van designers om gebruikers goed te informeren. Hiervoor gaf ze het voorbeeld van een filmpje van Demi De Zeeuw die 8 miljoen Instagram-volgers heeft en honderden meldingen per seconde op zijn mobiel krijgt hierdoor.

Elliott vindt dit filmpje zorgbarend omdat je zo de belangrijke berichten niet kunt onderscheiden van al deze likes. Zij vindt het een taak van designers om hier verandering in te brengen.

Volgend jaar is er hopelijk een nieuwe editie van ThingsCon waarin we kunnen zien of haar geroep is gehoord door de community van Internet of Things-ontwikkelaars die aanwezig was op het evenement.

Meer ThingsCon Amsterdam

Meer weten over wat er allemaal werd besproken op ThingsCon Amsterdam? In onze podcast Rush Talk sprak ik daarover met collega Elger.

En de organisatie van het evenement maakte deze aftermovie.