Foutje, bedankt: Tienduizenden Uber-chauffeurs in New York betaalden te veel

Uber gaat “tientallen miljoenen dollars” terugbetalen aan chauffeurs in New York, meldt Quartz. Het bedrijf ontdekte recentelijk dat er een fout werd gemaakt in de berekeningen van wat de chauffeurs verdienen.

Chauffeurs bij Uber moeten servicekosten betalen. Dat is vaak 25 procent voor ritjes met UberX in New York. Het bedrag moet van het nettobedrag afgaan: hetgeen wat de passagier betaald heeft, minus onder meer de belasting. Maar het bedrijf berekende de servicekosten over het gehele bedrag wat de passagier betaalde, dus inclusief de belasting. Daardoor betaalden de chauffeurs ongeveer 2,6 procent te veel.

Uber heeft nu besloten dat bedrag terug te betalen, inclusief 9 procent aan jaarlijkse rente. Tienduizenden chauffeurs in New York krijgen gemiddeld 900 dollar per persoon terug. Alle chauffeurs die de dupe werden van de fout krijgen een e-mail, vertelde het bedrijf. Binnen zeven dagen moet het geld op hun rekening gestort zijn.

Problemen

Het is niet voor het eerst dat chauffeurs van Uber problemen hebben met het bedrijf. Zo zijn de opbrengsten voor de chauffeurs vaak verlaagd. Ook weigert het bedrijf om een mogelijkheid voor klanten om een fooi te geven in te bouwen in de app.

Klagen blijkt ook niet altijd een optie: in februari kwam er een video naar buiten waarin CEO Travis Kalanick woedend werd op een chauffeur die de problemen aankaartte.