Tim Cook benadrukt nogmaals: ‘We gaan beveiliging niet verzwakken’

Het is na de aanslagen in Parijs opnieuw een hot topic: moeten techbedrijven de inlichtingendiensten toegang geven tot de versleutelde gegevens van hun gebruikers? Nee, zo benadrukt Apple CEO Tim Cook nogmaals.

Overheden proberen ons er al langer van te overtuigen dat encryptie terroristen alleen maar in de kaart speelt. Het is namelijk zo dat niet alleen jij versleuteld kunt communiceren met je vrienden en familie. Ook het berichtenverkeer van terroristen is zo goed als onmogelijk te volgen. Apple heeft van privacy een belangrijk verkoopargument gemaakt en weigert al maanden te stoppen met het versleutelen van de gegevens op iPhones, iPads en Macs.

Tim Cook legde in gesprek met Forbes nog maar eens uit waarom. Stel dat Apple toestaat dat de FBI met je berichten en mails meeleest, dan zijn er altijd kwaadwillenden die deze backdoor ook vinden én misbruiken. “We zijn afhankelijk van encryptie als we beschermd willen worden tegen criminelen die onze bankrekening leeg halen, als we vliegtuigen en auto’s willen beschermen tegen hackers, enzovoort.

“We waarderen het werk van de politie, de FBI en andere instanties enorm, maar het verzwakken van encryptie of het inbouwen van backdoors is een slecht idee. Dat zou het voor kwaadwillenden te makkelijk maken om ons en onze samenleving in fysieke of financiële zin pijn te doen. Het verzwakken van beveiliging om onze veiligheid te verbeteren slaat nergens op.”