Tipron: Een projectierobot voor in huis

Tipron robot

Het van oorsprong Japanse Cerevo heeft tijdens de CES 2016 de Tipron aangekondigd. Een robot op wieltjes met een ingebouwde projector die volgens de makers handig is om beeld op muren of vloeren te projecteren. Maar hoeveel nut heeft zo’n projectierobot in huis?

De robot heeft op het eerste oog iets weg van een droid uit de Star Wars-films. Ook deze rijden rond en projecteren beelden. Toch is de Tipron volgens Mashable niet zo slim als hij wellicht lijkt. Zo kan hij objecten vermijden, maar beschikt de robot verder niet echt over intelligentie.

De Tipron is uitgerust met een projector die een beeld van 80-inch kan produceren met een resolutie van 720P. De robot moet overigens wel op minimaal drie meter afstand staan van het oppervlak waarop hij moet projecteren. Ook kan de robot zijn vorm aanpassen zodat hij op verschillende hoogtes en in verschillende hoeken het beeld kan projecteren.

Op dit moment is de robot enkel te gebruiken in combinatie met een Android-app en moet de gebruiker actief aangeven waar de robot heen moet rijden en wat hij moet laten zien. Ik denk dat toepassingen als de Tipron pas echt waarde gaan toevoegen als het over enige vorm van intelligentie zouden beschikken. Dan zou hij bijvoorbeeld pro-actief beelden kunnen gaan tonen, maar in deze vorm zijn de toepassingen van de robot zeer beperkt.

De batterij van de Tipron gaat twee uur mee en het apparaat moet vervolgens ook weer twee uur opladen. Door gebruik te maken van een infraroodsensor, echo en een 5-megapixel camera zorgt de Tipron er wel voor dat hij niet tegen objecten aanbotst. Het product zou deze zomer moeten verschijnen en gaat tussen de 1000 en 2000 dollar kosten.