TP-Link lanceert router met ondersteuning voor smart home-standaarden

TP-LINK SR20

Een groot nadeel van veel smart home-producten is dat ze vaak niet zelfstandig verbinding kunnen maken met internet, maar weer een eigen routertje of hub nodig hebben. Bij Philips Hue-lampen krijg je bijvoorbeeld een bridge die je met een kabel aan je netwerk moet hangen. Eigenlijk overbodig, want je hebt al een router in huis. En daar heeft TP-Link, fabrikant van netwerkapparatuur, wat op bedacht.

Normaal schrijven we nooit over routers, maar voor de TP-LINK SR20 maken we een uitzondering. Dit is namelijk een zogeheten Smart Home Router, die naast wifi ook standaarden als ZigBee en Z-Wave ondersteunt. Hierdoor kunnen slimme apparaten direct via de router verbinding maken met je netwerk en het internet. Bluetooth wordt dan weer niet ondersteunt, waardoor de functionaliteit uiteindelijk toch nog wat beperkt is.

De router heeft verder ook een touchscreen, waarmee je apparaten kan bedienen en die notificaties kan tonen. Het nut daarvan valt te betwijfelen, want ook al heeft TP-Link wat meer moeite gestoken in het design van deze router dan van andere modellen, het blijft een apparaat met allerhande kabels dat je vooral graag wilt verbergen in een kast.

Maar het is wel interessant om te zien dat routerfabrikanten meebewegen met de ontwikkelingen in de markt, zoals ze eerder al deden met mogelijkheden om printers en harde schijven via usb aan routers te hangen.