Toch geen Nederlandse winst bij World Solar Challenge: auto in brand gevlogen

Vattenfall Solar Team, World Solar Challenge 2019

Het begon dit weekend zo mooi: na de eerste racedag hadden we een Oranje podium bij de World Solar Challenge. Maar helaas is dat niet hoe de race geëindigd is. De auto van Solar Team Twente werd van de weg afgewaaid, en nu is ook de auto van Vattenfall Solar Team van de TU Delft uitgeschakeld. De eerste prijs was aan het einde van de wedstrijd voor de Belgen, schrijft Tweakers.

De Nederlandse teams raceden de afgelopen dagen in de Challenger Class van de World Solar Challenge, zeg maar de Formule 1 van zonneauto’s. In totaal waren er drie Oranje teams: Solar Team Twente, Vattenfall Solar Team en Top Dutch Solar Racing. Deze drie teams stonden na de eerste dag bovenaan de ranglijst.

Maar daarna ging het dus mis. Solar Team Twente, tot dan toe de koploper, werd deze week van de weg geblazen door een zijwind. Hun auto eindigde ondersteboven in het zand. De coureur bleef gelukkig ongedeerd, maar de auto bleek te ver beschadigd om nog door te racen.

Het Vattenfall Solar Team nam vervolgens de koppositie over. Maar ook voor hen mocht het blijkbaar niet zo zijn. Op de laatste dag van de race – met nog 300 kilometer te gaan – vloog de auto in brand. Coureur Tim van Leeuwen wist de auto op tijd te verlaten en bleef ongedeerd. Waardoor de auto in brand vloog, is nog onbekend. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

Belgische winst

Aan het einde van de laatste dag ging de winst naar het Agoria Solar Team uit België. Dat team wist de 3.021 kilometer van de wedstrijd met een gemiddelde snelheid van 86,6 kilometer per uur te rijden. Op de tweede plaats staat het Japanse Tokai University Solar Car Team.

Het enige andere Nederlandse team dat nog mee deed – Top Dutch Solar Racing – stond vanochtend op de zesde plek. De auto was toen echter nog onderweg, dus het is niet helemaal zeker of het die positie behoudt.

In een andere klasse binnen de World Solar Challenge – de Cruiser-klasse voor praktische auto’s – zit ook nog een Nederlands team. Dat is Solar Team Eindhoven, dat nog onderweg is. Op welke plek dat team staat, is nog onbekend.