Toch onbeperkt gratis roaming in Europese Unie vanaf 2017

Vanaf midden 2017 moet het afgelopen zijn met de dure roamingkosten in het buitenland. Om dat werkelijkheid te maken, kwam de Europese Commissie begin deze maand met een voorstel om de kosten voor roaming in te perken. Maar om misbruik te voorkomen, was er ook een limiet ingebouwd. Gebruikers zouden bijvoorbeeld slechts negentig dagen per jaar zonder extra kosten in het buitenland kunnen internetten.

Maar de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, vond het voorstel niet goed genoeg. Hij stuurde het daarom terug naar de tekentafel. Vandaag komt de commissie met een nieuw voorstel. Daarin is de limiet van maximaal dertig aaneengesloten dagen en een maximum van negentig dagen per jaar afgeschaft.

Om misbruik alsnog te voorkomen, zijn mensen verplicht om een abonnement af te sluiten bij een internetprovider in het land waar ze wonen of het land waar ze een ‘stabiele link’ mee hebben. Dat betekent dat je in het land van je provider moet werken of juist regelmatig terugkeert naar je thuisland als je in het buitenland woont.

Vanaf 15 juni 2017 moeten de extra kosten voor roaming in het buitenland worden afgeschaft. Binnen de Europese Unie moeten inwoners dan zonder extra kosten kunnen internetten. De Europese Commissie wil het voorstel aan het eind van dit jaar goedkeuren.