TomTom neemt Duitse startup over die software maakt voor zelfrijdende auto’s

TomTom heeft zich de laatste jaren steeds meer toegelegd op het maken van kaarten en diensten die nodig zijn voor (deels) zelfrijdende auto’s. Het bedrijf wil daarmee vooral een dienstverlener zijn voor autofabrikanten, zoals het nu ook al is met zijn navigatiesysteem. Om de concurrentie voor te blijven heeft TomTom de startup Autonomos uit Berlijn overgenomen, zo maakt het bedrijf bekend.

Autonomos is een spin-off van de Vrije Universiteit van Berlijn. Het werkt sinds 2012 aan de technologie om via sensoren realtime de omgeving van een auto in kaart te brengen en een auto via kunstmatige intelligentie autonoom te laten rijden.

Er werken ruim dertig mensen bij het bedrijf aan deze technologie. De bedoeling is dat dit team gaat werken aan het verbeteren van de kaart en diensten die TomTom nu al maakt. Het bedrijf zegt dat het handig is om de volledige technologie voor zelfrijdende auto’s in handen te hebben, maar het is onduidelijk of het die ook echt direct wil gaan aanbieden aan autofabrikanten.

Harold Goddijn, CEO en co-founder van TomTom, laat weten:

Dit is een belangrijke ontwikkeling voor TomTom omdat deze helpt met het versterken van onze mogelijkheden op het gebied van de toekomst van het autorijden en het uitbreiden van onze kennis en expertise. Met deze deal positioneren we ons nog meer als één van de leiders op het vlak van autonoom rijden.

Hoeveel TomTom heeft betaald voor de overname is onbekend. Ook is onduidelijk of alle werknemers verhuizen naar het kantoor van TomTom in Amsterdam of dat ze in Berlijn blijven werken.