‘Topmannen van Apple, Google, Amazon en Microsoft opnieuw op bezoek bij Trump’

Topmannen van onder meer Apple, Google, Amazon en Microsoft gaan deze maand opnieuw op bezoek bij president Donald Trump. Dat melden drie bronnen aan Bloomberg. Namens deze bedrijven zijn Tim Cook (CEO van Apple), Satya Nadella (CEO van Microsoft), Jeff Bezos (CEO van Amazon) en Eric Schmidt (bestuursvoorzitter Alphabet) aanwezig.

Ook Safra Catz (mede-CEO van Oracle) en Ginni Rometty (CEO van IBM) schuiven volgens Bloomberg aan. Daarnaast zou ook Facebook uitgenodigd zijn, maar het bedrijf heeft nog niet op de uitnodiging gereageerd. Tegenover Bloomberg heeft alleen Oracle deelname aan de vergadering bevestigd.

De ontmoeting wordt voorgezeten door Trumps adviseur en schoonzoon Jared Kushner en vindt plaats op 19 juni. Het doel van de vergadering is om it-diensten binnen de Amerikaanse overheid te moderniseren.

Spanning

In december kwamen Trump en verschillende leiders uit de techindustrie al bij elkaar. Hij was toen al wel verkozen, maar nog niet geïnaugureerd als de nieuwe president van de Verenigde Staten.

Sinds Trump wel president is, hebben leiders uit Silicon Valley zich regelmatig tegen hem uitgesproken. Zo was een groep techleiders kritisch op het inreisverbod dat hij instelde voor mensen uit enkele moslimlanden. Vorige week stapte Trump uit het klimaatakkoord van Parijs, waarna de techbedrijven zich opnieuw tegen hem uitspraken.