Onderzoek: Traditionele autoproducenten lopen voorop met zelfrijdende auto’s

Persbureau Reuters stelt naar aanleiding van een eigen onderzoek da traditionele autofabrikanten die voorlopen op het gebied van technologie in zelfrijdende auto’s.

Er verschijnt veel nieuws rondom de zelfrijdende auto-initiatieven van techbedrijven als Google, Tesla en Uber, maar volgens de onderzoekers is dat enkel omdat die bedrijven beter zijn in het presenteren van de informatie. Tony Trippe, hoofdauteur van het onderzoeksartikel, zegt duidelijk te zien dat autofabrikanten voorlopen:

Autofabrikanten zijn niet zo goed als technologiebedrijven in zichzelf schouderklopjes geven. Maar als je kijk naar de patentdata, dan zie je dat de autobedrijven er bovenop zitten.

Op basis van patentdata heeft Trippe inzicht gekregen in de vastgelegde technologie rondom zelfrijdende auto’s. Dat autofabrikanten voorlopen hoeft niet te betekenen dat de technologiebedrijven niet betrokken worden in het proces. Bedrijven als Tesla en Apple vormen volgens de auteur goede logistieke partners met de meer traditionele automakers.

Op dit moment vinden er drie, met elkaar verbonden, technologische revoluties plaats in de transportsector. Ten eerste worden er steeds meer milieubewuste aandrijvingsmogelijkheden beschikbaar. Daarnaast worden auto’s steeds meer verbonden aan data services. En als laatste is er de ontwikkeling van de zelfrijdende auto, die de potentie heeft om autonoom mensen te vervoeren.

Het rapport is gepresenteerd op de CES, ’s werelds grootste technologiebeurs in Las Vegas. Waar dat jaren geleden een beurs was voor uitsluitend consumentenelektronica, stelen de innovaties op het gebied van auto’s nu steeds vaker de show.