Trends tijdens CES 2015: Welke gadgets kunnen we dit jaar allemaal verwachten?

Morgen barst in Las Vegas de grootste electronicabeurs ter wereld weer los: De CES. Traditiegetrouw presenteren alle grote electronicamerken daar hun nieuwe producten: Van smartphones tot smart TV’s, camera’s tot VR brillen en van koptelefoons tot hartslagmeters. Maar wat worden dit jaar eigenlijk de grote trends? Een vooruitblik.

iminds-2014-philips-hue-wil-mainstream-worden

1. The Connected Home

Het huis van de toekomst komt steeds dichterbij, zeker nu smart home oplossingen de laatste tijd stukken betaalbaarder en universeler zijn geworden. Denk Nest thermostaat, Philips Hue lampen, slim witgoed maar ook bluetooth speakers en smart TV’s. Nog even en elk apparaat in ons huis is te bedienen vanaf je smartphone en verbonden met het web. De verwachting is dat in ieder gaval Samsung, LG en Philips het komend jaar weer met de nodige innovaties op dit front op de proppen komen.

06_Samsung-Galaxy-Gear-smartwatch

2. Omni-Channel media consumptie

Hoe meer schermen hoe beter: Verwacht in 2015 nóg meer verschillende displays waarop we onze informatie en media kunnen consumeren. Gaat Apple de markt van wearables eindelijk open breken met de introductie van de Apple Watch? Dan zullen steeds meer consumenten binnenkort vaker naar hun pols dan smartphonedisplay kijken. Maar het betekent ook dat mediamakers, of het nu appbouwers of TV producenten zijn, steeds vaker moeten gaan nadenken over content voor het juiste scherm: Van een piepkleine smartwatch weergave, tot een 4K HD TV interface.

dom-samsung-gear-vr-01

3. Virtual reality

Wie virtual reality eenmaal zelf geprobeerd heeft is al snel verkocht: De mogelijkheid om films en games straks in 360 graden perspectief te kunnen ervaren is op zijn minst een ontzettend bijzondere ervaring. Toegegeven: Het lijkt ons nu nog moeilijk voor te stellen dat we volgend jaar allemaal met van die grote brillen op onze neus in de woonkamer zitten, maar 20 jaar geleden zat ook niemand op de smartphone te wachten. In combinatie met steeds geavanceerdere headphones en 3D sensing technology lijkt ‘immersive entertainment’ het dan ook helemaal te gaan worden in 2015.

2B70756D

4. Smart cars

De eerste proeven met zelfrijdende auto’s zijn inmiddels ook in Nederland gestart, en daarmee is deze ontwikkeling al dichterbij dan we soms denken. Maar voor het zover is zullen onze huidige auto’s eerst nog stukken slimmer gaan worden. Met de introductie van iOS en Android in the Car is binnenkort ook je auto verbonden met je smartphone, tablet of laptop, en neem je je telefoontjes op elk device even makkelijk aan, luister je onderweg muziek uit de cloud en vraag je je OS hardop om een route beschrijving. Autorijden staat op het punt stukken eenvoudiger te worden.

41891_01_report-smart-wearables-blend-normal-accessories-2017

5. Wearables

Consumenten kunnen de term inmiddels al bijna niet meer horen, maar toch denken de trendwatchers dat 2015 (opnieuw) het jaar van de wearables gaat worden. Vast staat dat er tijdens de CES vast weer een ongekend aantal nieuwe (en verbeterde) smartwatches, activitytrackers, hartslagmeters en hearables geïntroduceerd zullen worden. Het zou dit jaar ook wel eens er op of eronder kunnen worden voor de wearable: Als de Apple Watch flopt, lijkt de consument de wearable definitief af te wijzen. Maar als de early adopters het ding massaal omarmen, kan het wel eens eenzelfde revolutie voor wearables gaan ontketenen, als wat destijds de iPhone voor smartphones heeft gedaan.

ces-2015-banner-eventwall