Donald Trump is dinsdag verkozen tot de nieuwe president van de Verenigde Staten. Dat wat een half jaar geleden door velen nog voor onmogelijk werd gehouden is gebeurd. In de techwereld wordt er door veel mensen geschokt gereageerd en dan met name vanwege de mogelijke negatieve gevallen die de plannen van Trump. Wat kunnen we op tech-gebied van hem verwachten nu hij president is?
Encryptie en toezicht
Veel grote techbedrijven en liberalen zijn bang dat de president met wetgeving encryptie het gebruik van encryptie gaat beperken, schrijft Reuters. Volgens Hank Thomas, de COO van Strategic Cyber Ventures en een voormalig werknemer van de NSA, is de kans onder meer aanwezig dat Trump achterdeurtjes gaat verplichten in software. Bovendien riep Trump tijdens de versleutelingszaak tussen Apple en de FBI al op om Apple te boycotten, omdat ze de FBI niet wilden helpen. “Apple wil ons niet in hun telefoon laten? Wie denken ze dat ze zijn?”, riep de presidentskandidaat toen.
Met de verplichting tot achterdeurtjes haalt Trump een groot deel van de beveiliging onderuit. Want hierbij geldt – zoals Tim Cook ook al uitwees tijdens de versleutelingszaak – als de overheid een achterdeurtje kan gebruiken, kunnen cybercriminelen dat ook. En dat is ook direct de reden dat de techindustrie tegen zo’n verplichting is. Bovendien heeft de overheid volgens hen niet het recht om eisen te stellen aan het ontwerp van producten.
Mocht Trump dit wel proberen, dan gaat WhatsApp luid protesteren, zegt Jan Koum, medeoprichter van de berichten-app. “Het zou de reputatie van Amerikaanse bedrijven in de wereldwijde arena beschadigen.” De kans is groot dat niet alleen WhatsApp, maar vele andere bedrijven een fel protest gaan voeren, mocht dit gebeuren. Tot nu toe heeft Trump hier echter niet op gereageerd.
Ik denk niet dat Trump een vriend van privacy gaat zijn Deel deze quoteOok op het gebied van toezicht maken techbedrijven zich zorgen. Hank Thomas: “Ik denk niet dat hij een vriend van privacy gaat zijn en de angstige kant van mij zegt dat hij inlichtingendiensten meer betrokken laat worden bij justitie in Amerika.” De angst bestaat dat Trump het toezicht van de NSA gaat uitbreiden en hier is hij ook zeker toe in staat. Probleem is echter dat dit soort programma’s in nevelen gehuld zijn, dus niemand precies weet wat er gebeurt.
Netneutraliteit
Een ander punt van zorg is netneutraliteit. Trump heeft hier tijdens zijn campagne niet veel over gesproken, maar de kans is aanwezig dat hij snel veranderingen gaat doorvoeren. Al in november 2014 tweette hij namelijk “Obama’s aanval op het internet is een nieuwe machtsgreep vanuit de top. Netneutraliteit is een Fairness Doctrine (een regelgeving dat de media tegenstrijdige standpunten tonen op controversiële onderwerpen). Dit gaat de conservatieve media schaden.”
Obama’s attack on the internet is another top down power grab. Net neutrality is the Fairness Doctrine. Will target conservative media.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 12, 2014
De tweet is natuurlijk al wat ouder, wat kan betekenen dat Trump inmiddels van gedachten is veranderd. Bovendien is het de vraag of hij netneutraliteit begrijpt, aangezien hij hier zegt dat het gaat om conservatieve standpunten tegenover die van de liberalen, in plaats van een eerlijk speelveld voor het verschaffen van toegang tot internetdiensten voor consumenten. Maar het is duidelijk dat Trump niet blij is met de netneutraliteit.
Wil hij hier veranderingen in aanbrengen, dan heeft hij steun nodig van andere Republikeinen en van de FCC. Ted Cruz, een andere Republikein, zei eerder al dat “netneutraliteit de Obamacare van het internet” is. Hiermee zou de innovatie in de private sector vertraagd worden, stelt Cruz. En andere Republikeinen zijn het met hem eens. Daarnaast wordt Jeffrey Eisenach waarschijnlijk de nieuwe voorzitter van de FCC, die toevallig ook kritisch tegenover netneutraliteit staat.
De FCC zou daarmee de Open Internet Order uit 2015, waar netneutraliteit in opgenomen staat, terug kunnen draaien of af kunnen zwakken. Gevolg? Het internet is geen voorziening meer en providers krijgen de mogelijkheid om consumenten of bedrijven meer te laten betalen voor snelle toegang tot bijvoorbeeld Netflix. Daarnaast heeft de FCC net een nieuwe regel ingesteld dat providers toestemming moeten hebben van hun klanten voor ze data mogen doorverkopen aan derde partijen. Maar ook deze regel kan door Trump worden vernietigd.
Alles in Amerika
Tijdens zijn campagne heeft Trump meerdere keren aangegeven dat hij alles in de VS wilt houden. En dan gaat het met name over de bedrijven, zodat er meer banen komen voor Amerikanen. “We gaan Apple dwingen hun verdomde computers in Amerika te bouwen”, zei hij bijvoorbeeld. Logisch gezien is Apple – en de gehele tech-sector – hier niet blij mee.
We gaan Apple dwingen hun verdomde computers in Amerika te bouwen Deel deze quoteEen voordeel: Trump kan dit niet afdwingen. Een president heeft namelijk geen macht over wat bedrijven waar doen, tenzij het illegaal is. Daarnaast is Trump voor vrije handel en dat betekent dat bedrijven ook in het buitenland kunnen werken. Tot slot zou dit de ondergang betekenen voor veel bedrijven, omdat de productiekosten in de Verenigde Staten vaak veel hoger zijn dan in bijvoorbeeld China. En dat is weer slecht voor de economie. Iets wat Trump niet moet willen dus.