Trumps tweets zorgen voor beleidsverandering bij Twitter

Dat Trump van Twitter houdt, is algemeen bekend. En we weten ook allemaal dat lang niet al zijn tweets even handig zijn. Zo plaatste hij onlangs een tweet die door Noord-Korea werd opgevat als oorlogsverklaring. En daardoor heeft Twitter nu zijn beleid aangepast.

Het sociale medium heeft besloten dat de tweet in kwestie te nieuwswaardig is om te verwijderen. Het gaat om een bericht van zondag, na een toespraak van de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken bij de Verenigde Naties. Trump noemde Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea, toen een “kleine raketman” en hij dreigde dat de Noord-Koreanen “er niet lang meer zullen zijn”.

Richtlijnen

In de ogen van Noord-Korea was dat een oorlogsverklaring en dat is in strijd met de richtlijnen van Twitter. Het sociale medium verbiedt namelijk dreigementen. Maar de tweet blijft dus wel op het platform staan. Naar eigen zeggen worden alle accounts aan dezelfde regels gehouden, maar worden factoren afgewogen als er bepaald wordt of een tweet de regels overtreedt.

Hierbij wordt onder meer naar de nieuwswaardigheid en het publieke belang van een bericht gekeken. Trumps tweet is dus te nieuwswaardig om te verwijderen. Het bedrijf geeft nu dan ook aan zijn openbare richtlijnen bij te gaan werken, zodat gebruikers weten wat de afweging is bij het verwijderen (of juist niet verwijderen) van tweets.