Tsjernobyl is weer nuttig: onbewoonbaar land huist nu zonnepanelen

De wereld zag in 1986 de grootste nucleaire ramp tot nu toe. Door een ongeluk bij de kerncentrale van Tsjernobyl werden grote stroken van Europa en de Sovjet-Unie blootgesteld aan radioactief materiaal. Het gebied rond de kerncentrale is nu onbewoonbaar geworden. Maar dat betekent niet dat het niet nuttig kan zijn.

Mensen kunnen in de komende 24.000 jaar niet veilig in het gebied wonen. Maar het stuk land kan wel nuttig zijn voor andere doeleinden, bijvoorbeeld om energie op te wekken. Afgelopen vrijdag werd er namelijk een zonne-installatie onthuld in het gebied, meldt Reuters.

De zonne-installatie is een project van het Oekraïense bedrijf Rodina en het Duitse Enerparc AG. Het project kost maar lieft een miljoen euro. In totaal staan er 3.800 zonnepanelen die genoeg energie produceren voor 2.000 appartementen.

Symboliek

“Het is niet nog een gewone zonne-installatie”, stelt Evhen Variagin, de CEO van Solar Chernobyl. “Het is echt moeilijk om het symbolisme van dit specifieke project te onderschatten.” Het is voor het eerst dat het gebied energie opwekt sinds 2000. Toen werd de kerncentrale namelijk pas gesloten. Het leek er toen op dat er nooit meer energie zou worden geproduceerd in het gebied. Maar het tegendeel is nu bewezen.