De Nederlandse Jerry de Vos heeft met zijn afstudeeropdracht van de Technische Universiteit Delft (TU Delft) de James Dyson Award 2021 voor duurzaamheid gewonnen. Hij maakte een draagbaar apparaatje waarmee je plastic kunt herkennen. Daarmee moet recycling verder versimpeld worden.
We weten allemaal dat plastic een groot probleem is voor het milieu. Hoe meer we ervan weten te verzamelen en te recyclen, hoe beter dus. Maar veel van het plastic uit de oceanen komt nu uit lage- en middeninkomenslanden, en daar wordt plastic vaak handmatig en met het blote oog gesorteerd. Iemand moet dus fysiek door een berg afval heen om het plastic eruit te vissen. Logischerwijs kost dat niet alleen veel tijd en geld, maar is het ook foutgevoelig.
Jerry de Vos is vrijwilliger voor Precious Plastic. Tijdens zijn vrijwilligerswerk zag hij de negatieve impact van plasticvervuiling en de knelpunten die veroorzaakt worden als het niet (juist) geïdentificeerd en gesorteerd wordt in het recyclingproces. Dus maakte hij voor zijn afstudeeropdracht een oplossing, waarmee hij een prijs voor duurzaamheid won.
Plasticscanner
Die oplossing is de draagbare Plastic Scanner: een klein apparaatje dat je ter plekke vertelt van welk soort plastic een product gemaakt is. Het apparaat gebruikt infrarood licht om de plastic componenten te detecteren. Op die manier worden er dus minder foute gemaakt tijdens het uitzoeken van het plastic, waardoor er hopelijk ook minder plastic in de oceanen terecht komt.
Het apparaat zelf is volledig open source en de componenten kunnen lokaal worden ingekocht en geproduceerd. Inmiddels wordt het apparaat ook al gebruikt: er worden nieuwe prototypes ontwikkeld in zowel industriële als low resource-omgevingen, zoals een vluchtelingenkamp in Algarije. Het doel is uiteindelijk om niet alleen DIY-kitversies te verkopen, maar ook om de hoeveelheid opensourcedocumentatie te verrijken, zodat anderen het apparaat gemakkelijk kunnen bouwen en bij kunnen dragen aan het project.
Prijs voor duurzaamheid
Het project trok dus ook de aandacht van de James Dyson Award, een prijs waarmee ingenieurs een platform krijgen om de wereld te veranderen. De Vos won de prijs voor duurzaamheid. James Dyson noemt het apparaat in een persbericht “zeer effectieve” technologie. “Jerry richt zijn inspanningen op het ondersteunen van ontwikkelingslanden. Toen ik Jerry belde om het nieuws te brengen, was hij onderweg naar Algerije om lokale gemeenschappen te helpen bij het opzetten van recyclinginitiatieven. Zijn werk is inspirerend en ik wens hem veel succes met deze potentieel belangrijke technologie.”
De Vos was in eerste instantie stomverbaasd dat hij de prijs won, vertelt hij. “Toen pas begon ik de impact van deze overwinning en de mogelijkheden die de Award brengt te beseffen. Het doel van de Plastic Scanner is om een eenvoudig, open-source apparaat te bouwen dat de meest voorkomende soorten plastic kan identificeren. Ik hoop dat ik hiermee het ontwikkelingsproces aan zowel de elektronica- als de softwarekant van de uitvinding kan versnellen.”