Twee fact check-organisaties stoppen samenwerking met Facebook

Facebook

Twee grote fact check-organisaties zijn gestopt met hun werk voor Facebook. Het gaat om de Associated Press (AP) en Snopes, die betaald werden om nepnieuws op het platform te bestrijden. Dat meldt de BBC. De AP zei tegenover de Britse website in “doorlopende gesprekken” te zitten over werk in de toekomst.

Facebook stelt ondertussen door te willen gaan met het gevecht tegen nepnieuws, en zijn project dit jaar uit te breiden. “We hebben sterke relaties met 34 fact checking-partners wereldwijd, die content in zestien talen controleren, en we zijn van plan om dit programma uit te breiden met nieuwe partners en talen”, aldus een woordvoerder van het sociale medium.

Reactie media

“AP evalueert constant hoe we onze fact checking-resources het beste in kunnen zetten, en dat omvat doorlopende gesprekken met Facebook over kansen om belangrijk fact checking-werk op zijn platform te doen”, stelt een woordvoerder.

Snopes zegt op zijn beurt dat het moest “bepalen dat ons werk voor ieder specifiek platform voor een netto positief resultaat zorgt voor onze online gemeenschap, uitgave en werknemers.” Het medium sluit niet uit dat het in de toekomst weer met het sociale netwerk gaat samenwerken.

Wat de reden is dat de twee bedrijven stoppen met de samenwerking, is onbekend. In de Verenigde Staten werkt het sociale netwerk met nog twee andere bedrijven om nepnieuws tegen te gaan. Het gaat om Politifact en Factcheck.org, die voor zover bekend wel doorgaan met hun werk.