‘Tweede Google VR-bril gebruikt geen smartphone of computer’

Google Cardboard

Google zou op het moment werken aan een nieuwe virtualrealitybril, die veel serieuzer in elkaar steekt dan de huidige Google Cardboard. Waar de Cardboard een kartonnen bouwsel is waar je een smartphone insteekt, bevat de nieuwe bril namelijk alle vereiste onderdelen. Een eigen scherm en processor kunnen de Google-bril een geduchte concurrent maken voor Oculus Rift, HTC Vive en PlayStation VR.

De plannen voor een nieuwe VR-bril zijn nog niet aangekondigd, maar worden door bronnen aan Wall Street Journal doorgegeven. Logisch is het wel. Eerder startte Google al een eigen divisie voor virtual reality, met een VR-topman aan het hoofd. En die afdeling is onder meer bezig met het ontwikkelen van Android VR. Het bedrijf lijkt de nieuwe technologie dus zeer serieus te nemen en het lijkt me sterk dat ze daarom slechts bij de Google Cardboard zullen zweren.

Dankzij de krachtige processor heeft de nieuwe Google-bril geen smartphone nodig, maar een computer hoef je ook niet aan te sluiten. De bril kan namelijk volledig onafhankelijk opereren. Daarmee zou Google de eerste volledig zelfstandige VR-ervaring maken. Wel zo handig, want dan zit je niet met allerlei kabels vast aan bijvoorbeeld een desktopcomputer.

De Google-bril kan qua prijs tussen een Cardboard en Oculus Rift gaan ziten. De kopers moeten wat extra geld neerleggen voor de nieuwe gadget, maar ze hebben geen dure, bijbehorende computer nodig. De vraag is alleen: hoeveel mensen zullen bereid zijn om voor nog een entertainmentgadget te betalen?