Twintigers willen geen roaming maar onbeperkt toegang tot het internet

Uit een onderzoek onder jonge Europeanen van 18 tot 34 jaar blijkt dat zij de “belachelijke” prijzen voor roaming en “oneerlijke” restricties op waar ze wel en niet toegang toe hebben vanaf hun mobiele apparaten willen afschaffen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door ThinkYoung, een Brusselse denktank, en analyseerde de standpunten van jongeren rondom de belangrijkste onderdelen van het Connected Continent voorstel zoals netneutraliteit en roaming kosten. Duizendveertig Europese jongeren in de leeftijd van 18 tot 34 jaar namen deel aan het onderzoek.

Een 23 jarige student uit Finland legt uit waarom hij tegen roaming kosten is: “when you can literally jog to another country, I find it unbelievable I have to check my 3G is not on to avoid high charges. I also need multiple subscriptions with different numbers to avoid these.

Het onderzoek laat zien dat 93 procent van de jonge Europeanen zich beperkt voelt door de hoge roaming kosten en dat maar 37 procent gebruik maakt van mobiel internet wanneer ze in het buitenland zijn terwijl 86 procent dat thuis wel doet. Het grootste gedeelte van de jongeren geeft aan dat ze meer in het buitenland zouden internetten wanneer de roaming kosten zouden verdwijnen.

Verder wil 81 procent onbeperkte toegang tot het internet en ruim 25 procent heeft op dit moment zelfs te maken met beperkingen. 79 procent is daarom voor het versterken van de zeggenschap van de EU om zo eerlijke prijzen te kunnen garanderen en de markt te harmoniseren.

Neelie Kroes, Vice-President van de Europese Comissie zegt als reactie op het onderzoek.

Young people have sent us a message loud and clear: that they want to end roaming. They want unrestricted internet access. It’s our job in Brussels to take responsibility and deliver that.

Aanstaande donderdag zullen de leden van het Europese Parlement stemmen op de Connected Continent regulering.