Twitter lanceert livestream app Periscope voor iPhone

Much ado about livestreaming de afgelopen weken, aangevoerd door publiekslieveling Meerkat. De snelle opmars van de app zal tot tandenknarsen hebben geleid op het kantoor van Twitter, maar die lanceren vandaag dan eindelijk hun eigen app: Periscope.

Het zal een toevallige samenloop van omstandigheden zijn geweest (als je daar in gelooft), maar begin deze maand is daar ineens Meerkat. De app, gebouwd in 8 weken door een beperkt team, stelt je in staat om met één druk op de knop een livestream te starten en je Twitter-volgers uit te nodigen.

De eerste reacties zijn een mix van terughoudendheid en lichte verbazing: “Waarom heeft Twitter dit niet zelf gebouwd?” Het noopt Twitter tot het bekendmaken van een overname van begin dit jaar. Het sociale netwerk heeft namelijk al in januari maar liefst 100 miljoen dollar neergelegd om het team achter Periscope over te nemen.

Het lijkt daar bij te blijven, tot dat in Austin SXSW weer losbarst en zo’n beetje heel de tech scene over de hele wereld hun avonturen begint te livestreamen voor hun Twitter-volgers. Via Meerkat. Krampachtig begint Twitter de toegang tot de api dicht te knijpen, maar de hamvraag blijft: hoe lang kan het bedrijf nog wachten met Periscope (dat nog altijd niet uit beta is op dat moment).

Tot vandaag: Periscope is vanaf vandaag te downloaden in de App Store van Apple. Met de app kunnen gebruikers een livestream starten, die uiteraard ook te volgen is via de browser. De meest opvallende feature van Periscope is de mogelijkheid om de livestreams wél op te slaan zijn inclusief  interactie met kijkers.

Daarnaast blijven streams ook 24 uur beschikbaar voor anderen om te kijken en biedt Periscope de mogelijkheid om een livestream af te schermen voor publiek en invite only te maken.

Wie Meerkat en Periscope naast elkaar legt, moet Meerkat complimenteren met de tractie die ze hebben weten te scoren met een grove app. Het feit dat de app in slechts 8 weken is gebouwd, wordt echter duidelijk wanneer je hem naast Periscope ziet, waar bijna een jaar full-time aan gewerkt is.

Overigens hebben beide bedrijven nog een app beschikbaar voor Android-devices.

De strijd lijkt los, maar geen gelopen koers. Immers: Gowalla was mooier dan Foursquare en Jaiku bleef ‘up‘ waar Twitter ‘down‘ ging. We weten allemaal hoe dat af is gelopen. Game on!