Twitter start met livestreamen sportwedstrijden Wimbledon

Twitter en Facebook hebben allebei hun geld gezet op livestreaming. Facebook doet dat voorlopig vooral met streams die bn’ers en mediabedrijven speciaal voor Facebook maken, terwijl Twitter druk bezig is met livestreams van sportwedstrijden. Twee maanden geleden haalde Twitter de rechten binnen voor de Amerikaanse NFL. Vanaf dit najaar zijn een aantal wedstrijden te zien via het sociale netwerk.

De NFL-streams zullen echter niet de eerste sportwedstrijden die je live kunt volgen op Twitter. Vanaf vandaag start de dienst namelijk met het uitzenden van Wimbledon. Op een speciale pagina vind je de stream, die afkomstig is van ESPN, gecombineerd met tweets met #wimbledon. Uiteraard kun je je direct vanaf de pagina in het gesprek mengen. In de app werkt de livestream niet; je wordt doorgestuurd naar dezelfde webpagina waar je niet tegelijk kunt kijken en tweeten.

Livestream Wimbledon op Twitter

Incompleet

Tegen Recode zegt Twitter dat Wimbledon een eerste test is en dat de ervaring nog “incompleet” is. Er komen nog heel veel verbeteringen voordat de sport livestream-functie definitief live gaat, aldus het sociale netwerk.

Lees: die app-integratie komt nog en er komt waarschijnlijk nog veel meer bij. Dat mag ook wel, want als je bijvoorbeeld kijkt wat de NOS in Nederland aanbiedt rond sommige sportwedstrijden (een dubbele livestream en een volledig liveblog) dan is Twitters aanbod erg beperkt. De broodnodige standen en statistieken zijn bijvoorbeeld een must have, maar Twitter zou ook highlights en updates kunnen tonen op dezelfde pagina in de vorm van tweets van @wimbledon of @espn.

Deal

Hoe de deal met Wimbledon en ESPN (die in de VS de uitzendrechten heeft) tot stand is gekomen, is onduidelijk. Hij komt dan ook als een verrassing en was niet vooraf aangekondigd. Opmerkelijk is ook dat hij vandaag pas start, terwijl Wimbledon al acht dagen bezig is.

Het is in ieder geval interessant om te zien hoe Twitter hiermee experimenteert. En ik ben benieuwd of we voor de start van de NFL-deal nog meer gaan zien. De vraag is ook hoe het in de toekomst gaat werken met geoprotectie. In principe worden uitzendrechten namelijk verkocht per land en mogen rechthebbenden geen livestreams aanbieden buiten de landsgrenzen. De kans is dan ook groot dat we in het najaar helemaal niet mee kunnen kijken met de NFL-wedstrijden in Nederland.