Twitter gaat tweets met lange teksten mogelijk maken

Het gerucht gaat al een tijdje, maar dit voorjaar zou het dan toch echt gaan gebeuren: Twitter gaat het mogelijk maken om langere teksten te plaatsen dan 140 tekens. 10.000 tekens wordt de limiet, net zolang als bij een DM, zeggen bronnen waarmee Re/code heeft gesproken.

Niet lang nadat Re/code dit meldde verstuurde CEO Jack Dorsey een tweet die de plannen bevestigen:

Om te voorkomen dat er straks gigantische lappen tekst in je timeline verschijnen, zou Twitter een oplossing testen waarbij je in principe 140 tekens ziet en door kunt klikken voor meer tekst. Eigenlijk net zoals je nu doorklikt naar een artikel op een site via een link, maar dan blijf je binnen Twitter.

Met de wijziging verandert Twitter één van de twee belangrijkste eigenschappen van het sociale netwerk. Ook aan de andere, de chronologische timeline, zou achter de schermen worden gesleuteld. De afgelopen jaren voerde Twitter al veel andere wijzigingen door, zoals de mogelijkheid om foto’s en video toe te voegen en de optie om iemand te retweeten met een reactie. Ook voegde Twitter een poll-optie toe en veranderde het sterretje om tweets te favoriten in een hartje.

Een grote uitdaging voor Twitter bij al deze wijzigingen was dat externe ontwikkelaars hun apps moeten aanpassen. In één van de populairste Twitter-apps voor de iPhone, Tweetbot, werken polls daardoor bijvoorbeeld nog steeds niet. De wijziging van de lengte van de tweet heeft tevens impact op de systemen van bedrijven die Twitter-analyses doet. Nog deze maand zou Twitter met deze partijen gaan praten over de wijziging, schrijft Re/code.

Het doel van de wijziging is om het aantal actieve gebruikers te laten groeien, maar of dat met deze ingreep ook gaat lukken valt te betwijfelen. Als je nu geen interesse hebt in Twitter, waarom zou je dat dan wel hebben als er lange lappen tekst opstaan?