Twitter: ‘Werknemers monitoren privégesprekken gebruikers niet’

Twitter zou deze week 300 medewerkers op straat willen zetten. Daarmee krimpt het bedrijf in één klap met acht procent in.

Volgens de conservatieve activistengroepering Project Veritas monitoren werknemers van Twitter privégegevens van gebruikers, waaronder privégesprekken. In een gesprek met BuzzFeed News ontkent een woordvoerder van het medium dat. “Wij monitoren niet actief Direct Messages.”

Project Veritas plaatste eerder deze week beelden waarop leek dat Twitter-ingenieurs claimden dat werknemers naar de privégegevens van gebruikers keken. Een ingenieur leek zelfs te zeggen dat het sociale medium de data van president Donald Trump, inclusief verwijderde tweets en privégesprekken, kon overhandigen aan het ministerie van Justitie.

Reactie

Natuurlijk duurde het niet lang voordat Twitter met een reactie kwam. Het sociale medium “reageert alleen op valide verzoeken en deelt geen gebruikersgegevens met autoriteiten zonder zo’n verzoek”. Daarnaast zegt het bedrijf de “onderhandse en misleidende tactieken waarmee deze beelden zijn gemaakt en selectief zijn bewerkt om een vooraf vastgesteld verhaal te vertellen te betreuren”.

Twitter plaatst twee keer per jaar een transparantierapport online, met daarin het aantal verzoeken dat het krijgt per land. Ook staat hierin hoe vaak dat verzoek gehonoreerd wordt. Tussen 1 januari en 30 juni 2017 – de meest recente periode – zijn er 2.111 verzoeken vanuit de Amerikaanse overheid gekomen. In 77 procent van de gevallen gaf het sociale medium informatie.

Project Veritas

Project Veritas is overigens niet geheel onomstreden. De groepering krijgt kritiek wegens het gebruik van onethische en misleidende methodes in hun onderzoeken. Zo probeerde de groep de Washington Post zo ver te krijgen om een nepverhaal over Roy Moore te publiceren. Moore was toen bezig met een zaak over seksueel wangedrag. Met het verhaal probeerde Project Veritas de krant in diskrediet te brengen.