‘Uber wist sinds begin 2016 dat medewerker gestolen Google-documenten had’

Uber wist al sinds maart 2016 dat Anthony Levandowski gestolen documenten van Google in zijn bezit had.

Er speelt al lang een rechtszaak tussen Uber en Google-dochter Waymo. Anthony Levandowski was jarenlang werkzaam aan het zelfrijdende auto-project van Google, maar richtte na zijn vetrek bij Google een startup voor zelfrijdende vrachtwagens op: Otto. Dat bedrijf werd vervolgens overgenomen door Uber. Volgens Waymo nam Levandowski 14.000 geheime documenten mee naar zijn nieuwe werkgever, waarna het de zaak startte.

Uber ontkent al tijden dat het iets van de gestolen informatie wist, maar Waymo deed donderdag binnen de rechtszaak flinke een onthulling: de taxidienst was al sinds maart 2016 op de hoogte. In antwoord op vragen van de advocaten zou het bedrijf dat nu ook toegegeven hebben, schrijft Axios.

11 maart 2016

Op 11 maart 2016 gaf Levandowski onder andere aan toenmalig Uber-CEO Travis Kalanick toe dat hij over cd’s met gegevens van Google beschikte. Die zou toen gezegd hebben dat hij die informatie niet in zijn bedrijf wil hebben, en vroeg hem de gegevens te vernietigen. Levandowski zou daarin hebben toegestemd. Levandowski werd eind mei ontslagen nadat hij maandenlang weigerde om mee te werken met de rechtszaak die Waymo aanspande tegen Uber. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht, waarna de taxidienst hem ontsloeg wegens ‘het missen van een interne deadline’.

Inhoudelijk draait de zaak voornamelijk om gestolen LiDAR-technologie. Dat is een laser die bij de zelfrijdende auto gebruikt wordt om de wereld om de auto heen in 3D in beeld te brengen. Bij Waymo begon de argwaan toen het bedrijf per ongeluk een mail ontving met ‘Otto Files’ als onderwerp. In de mail zat technologie van Otto die verdacht veel leek op die van Waymo.

500 miljoen dollar

Ook opvallend was dat Google jaren bezig geweest is met de ontwikkeling van hun LiDAR-technologie, terwijl Uber dit onder leiding van Levandowski binnen 9 maanden flikte. Volgens Google bedraagt de schade van de diefstal tenminste 500 miljoen dollar. Hoe de zaak nu verder gaat is op dit moment niet duidelijk, maar het begint er steeds slechter uit te zien voor de taxidienst. Het bedrijf heeft het al langer slecht te verduren, met de onthulling van een rits aan schandalen. CEO Travis Kalanick moest daarom deze week al noodgedwongen opstappen.