3 miljard accounts slachtoffer van Yahoo-hack in 2013

Bij de hack bij Yahoo in 2013 zijn er fors meer slachtoffers gemaakt dan eerder gedacht werd. Het volledige gebruikersbestand werd namelijk gekaapt. Volgens moederbedrijf Verizon hebben de criminelen mogelijk gegevens uit 3 miljard accounts in handen gekregen. Eerder bracht Yahoo nog naar buiten dat het om een miljard personen ging.

De schatting van 3 miljard accounts is gebaseerd op aanvullend onderzoek, met hulp van forensische experts. Er werden onder meer namen, wachtwoorden en telefoonnummers van gebruikers gestolen. Hoe het kan dat Yahoo eerder niet op de hoogte was van de volledige grootte van de hack, is niet duidelijk.

Vertegenwoordigers van het bedrijf moeten zich nu komen verantwoorden in de Amerikaanse Senaat, weet NU.nl. De handelscommissie wil onder meer weten of er nog meer slecht nieuws over de hack wordt verwacht. Ook wil de commissie vragen of het incident voorkomen had kunnen worden.

Database te koop

De gebruikersdatabase van Yahoo wordt sinds vorig jaar te koop aangeboden op de zwarte markt. Dit is met name gevaarlijk voor mensen die het wachtwoord ook op andere websites gebruiken. Is dat het geval, dan kunnen de hackers de gelekte gegevens ook gebruiken om in te breken in andere accounts.

Yahoo werd bovendien nog een keer gehackt in 2014. Toen werden de gegevens van 500 miljoen gebruikers gestolen.