‘Uber gebruikte geheime tool Ripley om bewijsmateriaal in Amsterdam ontoegankelijk te maken’

Uber heeft een geheime tool gebruikt om de autoriteiten geen toegang te geven tot bewijsmateriaal in een kantoor in Amsterdam. Dat schrijft Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Over deze tool, met de naam Ripley, schrijft Bloomberg vandaag een uitgebreid verhaal. Ripley was specifiek ontwikkeld voor het geval dat een politie- of belastingdienst van plan was om een kantoor van Uber binnen te vallen. Op dat moment werden vanuit het hoofdkantoor in San Francisco alle computers uitgeschakeld.

Daardoor was het voor de autoriteiten onmogelijk om bewijsmateriaal, waarvoor zij een huiszoekingsbevel in handen hadden, te verzamelen. Met Ripley konden medewerkers in het hoofdkantoor van afstand laptops, smartphones en desktops vergrendelen en wachtwoorden veranderen.

Ripley werd tussen maart 2015 en eind 2016 regelmatig gebruikt om de politie het werk moeilijk te maken. Volgens bronnen van Bloomberg is de tactiek minstens 24 keer toegepast, waaronder in een kantoor in Amsterdam. Ook in Brussel en Parijs zou de tool zijn gebruikt.

Volgens bronnen van Bloomberg was Ripley in sommige gevallen gerechtvaardigd, omdat politiediensten buiten de Verenigde Staten soms zonder, of juist met een zeer breed, zoekbevel aanklopten.

Alien

De naam Ripley is een verwijzing naar een uitspraak van het personage Ellen Ripley uit de Alien-franchise. In de film Aliens (1986) stelt zij voor om de aliens tegen te houden door de hele planeet met nucleaire wapens te vernietigen. “I say we take off en nuke the entire site from orbit. It’s the only way to be sure.”

In Uber-bewoording: de enige manier om er zeker van te zijn dat de autoriteiten niet krijgen wat zij zoeken, is door de locatie (een kantoor) van een afstand ‘uit te schakelen’.